TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarCenoter i Mexiko: en guide till Yucatáns underjordiska skatter

Cenoter i Mexiko: en guide till Yucatáns underjordiska skatter

2024-02-07
Visa alla inlägg

Ljuset skiner ner genom Ik Kil cenote

Det är magiskt att se solens strålar skina från en klar himmel och genom öppningen i en cenote.

Strålarna framhäver de azurblå och turkosa färgerna i vattnet, som står i skarp kontrast till grottans mörker och de gröna växterna som växer vilt ner längs sidorna.

Vi är otroligt imponerade av Mexikos vackra cenoter!

De vackra, naturliga sötvattenshålen finns överallt på Yucatánhalvön i Mexiko och bjuder på vitt skilda upplevelser och intryck. Gemensamt för dem alla är dock att de är välbehövliga oaser i den mexikanska värmen, där du kan ta dig ett uppfriskande dopp.

Läs om Yucatáns underjordiska skatter nedan.

Vad är en cenote?

Ik Kil cenote sedd från ovan

De mexikanska cenoterna på Yucatánhalvön är naturliga underjordiska vattenhål, som har skapats då kalkstenslagren som täcker halvön har kollapsat. Cenoterna har ett unikt geologiskt ursprung och bildades för många miljoner år sedan.

Varje cenote har sina unika drag och de varierar i storlek, form och djup. Några cenoter är öppna och lättillgängliga, medan andra måste utforskas genom grottor eller underjordiska passager med snorklings- eller dykutrustning.

Cenoterna är i dag populära sevärdheter för både besökande och lokalbor, men var förr i tiden av enorm betydelse för mayafolkets tro och inte minst överlevnad.

Cenoternas historiska betydelse

Översikt över cenoten Suytun i Mexiko

För mayafolket representerade cenoter viktiga öppningar till den underjordiska världen, känd som Xibalba.
Enligt mayafolkets tro var Xibalba en plats med gudomliga krafter och andlig betydelse.

Mayafolket betraktade cenoter som heliga och oumbärliga för deras dagliga liv. Dessa naturliga vattenkällor var inte bara viktiga för dricksvatten, utan även för ceremoniella ändamål. Cenoterna användes ofta som offerplatser, där mayafolket offrade föremål av keramik och jade och till och med människor för att blidka gudomliga krafter och säkerställa välstånd och skydd.

Cenoter spelade också en viktig roll i mayafolkets lantbrukspraxis eftersom de fungerade som pålitliga vattenkällor i det annars torra klimatet. Mayafolket skapade komplexa bevattningskanaler och odlingsområden kring cenoter för att maximera sin lantbruksproduktion.

I dag fungerar cenoter inte bara som historiska och kulturella vittnen om mayafolkets civilisation, utan även som unika attraktioner för besökande på Yucatánhalvön i Mexiko. Dessutom är cenoterna på många platser fortfarande en vattenkälla för lokalborna.

Sju platser där du kan uppleva cenoter på Yucatánhalvön

Christina står i Oxman-cenoten i Mexiko

Vissa beräkningar säger att det finns mer än 6 000 cenoter på Yucatánhalvön. Några av dessa är kända resmål, medan andra ligger mer avsides och är mindre besökta.

Det är omöjligt att uppleva dem alla, men vi kan varmt rekommendera att du besöker minst ett av dessa unika naturfenomen när du är i Mexiko.

Vi har valt ut sju platser som du kan välja att besöka på våra resor till Mexiko, där du kan uppleva de enastående cenoterna.

Santa Bárbara, nära Merida:

Cenote i Santa Santa Bárbara nära Merida

Därför ska du välja Santa Bárbara: Här finns något för alla smaker – Santa Bárbara har nämligen tre olika cenoter. Cenote Cascabel är en grotta som bara har en liten ingång utifrån. Klippformationerna och vattnet är indirekt upplysta, vilket ger dig känslan av att befinna dig i en annan värld. Cenote Chacsikín har ett mindre ljushål ovantill som lyser upp det turkosfärgade vattnet, som har ett djup på cirka 16 meter. Cenote Xooch’ är en öppen cenote med ett vattendjup på cirka 40 meter. Cenoten ger dig känslan av att ha landat i en liten oas, omgiven av djungel.

Popularitet: Santa Bárbara är en populär plats att besöka, men eftersom området generellt är större och har flera cenoter känns det inte lika trångt som vid några av de andra platserna.

Faciliteter: Omklädningsrum och duschar. Skåp för kläder och värdesaker. Restaurang och souvenirbutik.

Säkerhet: Flytväst är obligatorisk.

Inträde: cirka 350 MXN

Ik Kil, nära Chichén Itzá:

Cenote Ik Kil nära Chichen Itza

Därför ska du välja Ik Kil: Ik Kil är en väldigt vacker, öppen cenote med frodig vegetation som hänger ner från toppen. En brant trappa med räcke leder ner i cenoten. Det är möjligt att bada i det uppfriskande sötvattnet och att dyka från en klippavsats. Den djupa klyftan och det turkosblå vattnet med ett djup på 48 meter gör Ik Kil till populärt stopp för simning och dykning.

Popularitet: Ik Kil är väldigt populär så var beredd på att det kan vara många besökande.

Faciliteter: Fina omklädningsfaciliteter och utomhusduschar. Skåp för kläder och värdesaker. Restaurang och kiosk.

Säkerhet
: Livräddare finns på plats. Flytväst är obligatorisk.

Inträde: cirka 200 MXN

Suytun, nära Valladolid:

Cenote Suyun nära Valladolid

Därför ska du välja Suytun: Suytun-cenoten är en spektakulär syn. En lång trappa för dig ner i en grotta som bara har ett litet ljushål upptill. Det finns möjlighet att bada här bland små fiskar, men det är många besökare som bara kommer hit för att se den vackra cenoten och ta bilder. Vill du bada är det en bra idé att ta med badskor eftersom vattnet är mycket lågt på vissa ställen och botten kan vara väldigt stenig.

Popularitet: Suytun är en populär plats och vi rekommenderar att du planerar ett besök tidigt på dagen. Det är många besökande som ofta står i kö för att ta bilder vid lunchtid, då solens strålar skiner igenom så att ljuset träffar en plattform i vattnet mitt i cenoten.

Faciliteter: Omklädningsrum och duschar. Skåp för kläder och värdesaker. Restaurang och kiosk.

Säkerhet: Det finns möjlighet att hyra en flytväst.

Inträde: cirka 250 MXN

Oxman, nära Valladolid:

Cenote Oxman nära Valladolid

Därför ska du välja Oxman: Oxman-cenoten är en öppen cenote med frodig växtlighet och trädrötter ner längs sidorna, vilket får dig att känna att du har landat mitt i en filmkuliss. Här kan du bada i det uppfriskande vattnet med små fiskar som simmar runt, eller svinga dig ut från kanten och leka Tarzan.

Popularitet: Det är många besökande så kom helst tidigt.

Faciliteter: Omklädningsrum och duschar. Skåp för kläder och värdesaker. Restaurang och kiosk. Pool med solstolar.

Säkerhet:
Det finns möjlighet att hyra en flytväst.

Inträde: cirka 150 MXN

Gran Cenote, nära Tulum:

Gran Cenote nära Tulum

Därför ska du välja Gran Cenote: Gran Cenote består av två öppna cenoter som förbinds av en grotta, som du kan simma igenom. Det är en populär plats att besöka för att simma, snorkla och dyka eftersom vattnet i cenoterna är kristallklart och fullt av liv. Här finns både små fiskar och sköldpaddor som simmar runt, samt fladdermöss som håller till inuti grottan. Ta med din egen snorklingsutrustning eller hyr det på plats så att du kan studera sötvattenshålet och dess liv ordentligt.

Popularitet: Gran Cenote är en populär plats och vi rekommenderar att du planerar ett besök tidigt på dagen.

Faciliteter: Inget omklädningsrum, men det finns badrum och utomhusduschar. Skåp för kläder och värdesaker. Stort gräsområde där du kan slappna av. Ingen restaurang eller bar.

Säkerhet: Flytväst är obligatorisk.

Inträde: cirka 500 MXN per person

La Calavera, nära Tulum:

La Calavera nära Tulum

Därför ska du välja La Calavera: La Calavera betyder ”dödskallen” på spanska, vilket man med lite fantasi kan se om man ser cenoten från rätt vinkel. Denna cenote ligger bara några få hundra meter från Gran Cenote och är av ett något annorlunda slag. Den lockar de lite mer äventyrslystna, för här har du möjlighet att hoppa ner genom dödskallens mun och ögon. Det finns också möjlighet att ta trappan ner och utforska det underjordiska vattenhålet. Omkring cenoten är det fint dekorerat med färgglada flaggor och dödskallar.

Popularitet: Mellan, då den inte passar för alla (inte barnvänlig).

Faciliteter: Inga omklädningsfaciliteter samt bara enstaka toaletter och utomhusduschar. Solstolar runt cenoten. Bar finns. (I november 2023 började de bygga en restaurang och bättre omklädningsfaciliteter.)

Säkerhet: Ingen livräddare på plats. Det finns möjlighet att hyra en flytväst.

Inträde: cirka 250 MXN

Dos Ojos, nära Tulum:

Den vackra Cenote Dos Ojos i Tulum

Därför ska du välja Dos Ojos: Dos Ojos-cenoten är känd för sitt kristallklara vatten och sina imponerande grottsystem. Den lockar många dykare och snorklare. Namnet, som betyder ”två ögon”, kommer av de två tätt liggande cenoterna som är förbundna med varandra. Det finns möjlighet att hyra snorklingsutrustning så att du kan ge dig ut på upptäcktsfärd i det underjordiska vattenhålet.

Popularitet: Dos Ojos är en populär plats och vi rekommenderar att du planerar ett besök tidigt på dagen.

Faciliteter: Inget omklädningsrum, men det finns badrum och duschar. Skåp för kläder och värdesaker. Restaurang och souvenirbutik.

Säkerhet: Flytväst är obligatorisk.

Inträde: cirka 400 MXN

OBS! Vi har besökt cenoterna i november 2023 och priser, faciliteter med mera kan ha ändrats sedan dess.

Vid de flesta cenoter har du möjlighet att hyra snorklingsutrustning, men det är en bra idé att ta med det själv om du vill utforska cenoternas spännande undervattensvärldar. Observera att du på de flesta ställen enbart kan betala med kontanter.

Se våra resor till Mexiko nedan: