TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarUluru – din guide till Australiens mystiska centrum

Uluru – din guide till Australiens mystiska centrum

2024-02-21
Visa alla inlägg

Man tar mobilfoto av Uluru i Australien

När du reser till Australien är Uluru en av de mest ikoniska platserna du kan besöka.

Den stora sandstensmonoliten tornar upp sig i den australiska vildmarken och imponerar på alla som får se den.

Nedan får du vår guide till ditt besök vid Uluru, Australiens mystiska centrum.

Vad är Uluru?

Uluru i solnedgången

Uluru, tidigare även känd som Ayers Rock, ligger i nationalparken Uluru-Kata Tjuta i centrala Australien, omkring 440 kilometer sydväst om Alice Springs.

Det är en stor, rödfärgad sandstensmonolit som majestätiskt tornar sig upp i det omkringliggande ökenlandskapet. Den mer än 500 miljoner år gamla monoliten har en imponerande höjd på 348 meter, men det är bara den synliga toppen av stenen. Uluru är faktiskt upp till 6 kilometer djup under marken.

Förutom dess imponerande geologiska karaktär är Uluru även en central del av det lokala anangufolkets kulturella och andliga traditioner.

Vad betyder Uluru?

Ordet Uluru kommer från det lokala ananguspråket och har olika betydelse beroende på sammanhanget.

Generellt hänvisar det till något stort eller imponerande.

För anangufolket har Uluru även en djup andlig betydelse, då monoliten förknippas med många skapelseberättelser och ceremonier. Anangufolket har befolkat nationalparken i 60 000 år så om du pratar med ursprungsbefolkningen under ditt besök får du uppleva en helt unik samhällsberättelse.

Historien bakom Uluru

Uluru sedd från ovan

Uluru har en imponerande historia som sträcker sig mer än 500 miljoner år tillbaka, då Uluru och Katja Tjuta började bildas.

Enligt ursprungsbefolkningen härstammar Uluru från tidernas begynnelse, då tre förfäder från regionen spelade en avgörande roll i landskapets skapande. Det var dock först på 1870-talet som Uluru upptäcktes av utomstående, nämligen av upptäcktsresandena William Gosse och William Giles då de ankom till den australiska vildmarken.

Gosse döpte sandstensmonoliten till Ayers Rock efter den dåvarande guvernören i Sydaustralien, Sir Henry Ayers. Samtidigt gav Giles namnet The Olgas till klippformationerna Kata Tjuta efter den regerande drottningen Olga af Wurttemburg.

I början av 1900-talet förklarade den australiska regeringen sig vara ägare över området och det skulle dröja ända till 1983 innan det återlämnades till anangufolket.

Varför heter det inte Ayers Rock längre?

När området återlämnades till anangufolket 1983 hette sandstensmonoliten fortfarande Ayers Rock.

Ayers Rock var det mest utbredda namnet till 1993, då det officiellt ändrades till Ayers Rock/Uluru och området blev då det första i Northern Territory att få två namn.

År 2002 bad föreningen Regional Tourism Association om att stenens namn skulle byta plats, vilket ledde till att stenen numera heter Uluru/Ayers Rock.

I dag är Uluru därför det mest korrekta namnet, vilket samtidigt också visar respekt för och erkännande av anangufolkets ägarskap över området.

När är det bäst att besöka Uluru?

Omgivningarna runt Uluru och Kata Tjuta

Ulur är en fantastisk upplevelse året runt.

På sommaren (vår vinter) får centrala Australien, där Uluru ligger, mycket värme med dagstemperaturer på upp till 45 grader. Om du vill uppleva Uluru i mer behagliga temperaturer ska du besöka monoliten i de kyligare månaderna från maj till september, då temperaturerna är mildare och himlen molnfri.

Även om det inte är just det man förknippar med den australiska vildmarken så kan nattfrost och kyliga dagar förekomma på vintern, alltså i månaderna juni till augusti. Om du väljer att besöka Uluru i de kalla månaderna är det därför viktigt att du tar med dig varma kläder.

Oavsett när du bestämmer dig för att resa till Australiens röda centrum så får Uluru garanterat dig att förundras över naturens magi och det djupa kulturella fundament, som gör denna plats så unik. Ta dig tid att fördjupa dig i områdets historia och låt dig inspireras av den storslagna skönhet som Uluru representerar.

Vad kan jag uppleva vid Uluru?

Field of light vid Uluru i Australien

Uluru erbjuder en rad upplevelser för besökare: från andliga vandringsturer till levande ljusinstallationer. Här tar vi en titt på några av de aktiviteter som du kan uppleva i detta förtrollande landskap:

Base Walk: Gå en promenad runt Uluru på basstigen och beundra de skiftande färgerna vid soluppgång och solnedgång. Du kan välja att gå hela den 10 kilometer långa vägen eller utvalda delar av den – varje del har något annorlunda att bjuda på. Glöm inte att hålla utkik efter områdets många vackra fåglar.

Kata Tjuta: Besök närliggande Kata Tjuta, en grupp med stora klippformationer som också har stor kulturell och geologisk betydelse. En av de mest populära vandringsturerna genom de vackra klippformationerna är turen genom Walpa Gorge. Se fram emot att höra guiden berätta om ursprungsbefolkningens anknytning till platsen.

Kulturella upplevelser: Delta i guidade turer och kulturella upplevelser som arrangeras av det lokala anangufolket och ger dig en inblick i områdets djupa kulturella betydelse.

Field of Light: Bruce Munros konstinstallation Field of Light har sedan 2016 imponerat på besökare med sina cirka 50 000 solcellsstänger och solcellslampor som lyser upp öknen efter solnedgången.

Du får gärna fotografera, men respektera heliga platser

Uluru är ett av världens mest fotograferade naturfenomen, så under ditt besök kan du absolut plocka fram din kamera. När du tar bilder är det dock viktigt att tänka på att vissa delar av Uluru och det omkringliggande området är heliga för anangufolket. Dessa områden innehåller historier och traditioner som har varit en del av anangukulturen i tusentals år och du kan visa dem respekt genom att då låta kameran ligga kvar i väskan.

Det gäller bland annat platser som Mala Puta och Pulari, som båda är viktiga i anangufolkets historia. Vid Mala Puta målar de äldre kvinnorna på väggarna och berättar på så sätt historier till de yngre generationerna.

Det är också en bra idé att fråga om lov innan du tar bilder av anangufolket.

Jag är redo! Vad gör jag nu?

Upptäck omgivningarna kring Uluru i Australien

Det är en fantastisk upplevelse att besöka denna storslagna sandstensmonolit.

Om du är redo att ge dig av kan du ta en titt på våra resor till Australien, där Uluru är en del av programmet, och välja din drömresa till den australiska öknen.

Vill du uppleva Ulurus magi?

Se våra resor med Uluru här