Ett fascinerande djurliv, storslagna landskap och en spännande kultur – det är bara några av upplevelserna som väntar på en resa till Tanzania. Och så maten! För många av oss är maten faktiskt en viktig del av resan. Det gäller inte minst för Liam, vår Guest Relations Specialist. Läs Liams reseberättelse från Tanzania och Zanzibar som han besökte i maj 2025, och upptäck vilken betydelse maten har för honom.
Som några av mina kollegor redan vet, så älskar jag mat. Jag tycker därför om att prova nya rätter och söker alltid efter unika matupplevelser var jag än reser. Därför vill jag dela med mig av några av alla de smakupplevelser jag hade under min resa till Tanzania och Zanzibar. Jag är säker på att många undrar vilken slags mat som väntar när man bokar sin resa!
Tanzania är ett land med många kulturer och religioner, och det tanzaniska köket bjuder därför på en mängd olika smaker och dofter. Vår frukost serverades tidigt på morgonen och bestod bland annat av bröd, bakverk och ägg, och vid samtliga boenden kunde vi välja bland olika omeletter innan dagens game drive började. Färsk frukt fanns alltid tillgänglig, och vi blev ofta serverade ananas och vattenmelon till frukost. Vissa morgnar fick vi vår frukost som matsäck, så att vi kunde åka tidigt för att leta efter de mer skygga nattdjuren (kära flodhäst, det är dig jag menar!). Då njöt vi av vår matsäck på jeeptaket med den vackra utsikten över Serengetis slätter.
Vår lunch serverades ofta under våra game drives, och varje dag fick vi en varm lunch som omsorgsfullt hade tillagats av de boenden vi vistades på. Vissa dagar stod det kyckling med ris och grönsaker på menyn, andra dagar fick vi en utsökt picknicklåda fylld med sallader, frukt och bröd. Jag var aldrig orolig över kvaliteten på det vi blev bjudna på, och smaken var ofta helt fantastisk. Vår guide bredde ut en filt över motorhuven på jeepen, och sedan åt vi utomhus med en enastående utsikt över de nationalparker och naturreservat vi besökte.
Till middag fanns det alltid flera olika alternativ – oavsett om du ville ha en vegetarisk rätt eller prova något mer ’traditionellt tanzaniskt’. Maten var oftast mycket vackert upplagd och så god att man bara ville ha mer! Något av det mest intressanta jag lärde mig på vår resa i Tanzania var att alla måltider som lagas till TourCompass gäster är noggrant sammansatta och utvalda av en och samma kökschef, som ser till att maten alltid lagas efter samma höga standard och med samma kryddor, oavsett vilket wild camp eller hotell du bor på. Den här kökschefen tar till och med sig tid till att resa mellan de olika boendena för att säkerställa att maten serveras precis så som han – och TourCompass – vill ha det.
Du kanske reser till Tanzania för naturens skull, för att få syn på The Big 5 och för chansen att möta en kultur som inte liknar någon annan. Men du kan också se fram emot att upptäcka de tanzaniska och swahiliska influenserna i varje måltid (och kanske tar du med dig några extra trivselkilon hem). Men som man säger på swahili: Hakuna Matata (inga bekymmer!).
Liam,
TourCompass – Från turist till äventyrsresenär