TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarReseberättelse från Kuba: Ett land i förändring

Reseberättelse från Kuba: Ett land i förändring

2016-10-04
Visa alla inlägg

Under maj 2016 besökte Meike Kuba. Läs vad hon upplevde i hennes resebrev nedan.

 Havanna

Kuba är ett land som genomgår stora förändringar och förändringarna kan kännas över hela landet. Vi kan fortfarande uppleva Kubas gammaldags charm och många saker fungerar helt annorlunda än de gör hemma.

Använd din lediga tid i Havanna för att fördjupa dig i stadens atmosfär. Njut av musiken i staden och dess glada vitalitet när du går omkring till fots eller åker i en av cykeltaxina.

Om du vill boka bord på takterrassen av den berömda restaurangen “La Moneda Cubana”, låt oss veta det. Restaurangen är ofta fullbokad flera dagar i förväg.

I Havanna kan du uppleva spänningen i ett liveframträdande av musikerna från den världsberömda “Buena Vista Social Club”.

Det var spännande att se hur många fina gamla bilar som fortfarande finns på vägarna i Kuba; en kort rundtur i en av dessa klassiska bilar är en fantastisk upplevelse.

Meike

I Havanna tog jag en åktur i en av de många cykeltaxina och min chaufför talade bra engelska.

Han pekade ut många saker och berättade om dem för mig, inklusive en bar med kubansk musik som låg lite längre bort. Jag bjöd in honom på en drink där och för att tacka mig tog han med mig till en annan bar där det bara fanns lokalbefolkning och den här gången köpte han mig en drink.

Vinales

I Vinales cyklade jag för att utforska den vackra omgivande landsbygden. När jag kom tillbaka på en asfalterad väg efter en timmes cykling på en grusväg, frågade jag en kuban om den rätta vägen till Vinales. Han var redo med den perfekta lösningen. Han gestikulerade med händer och fötter för att jag skulle förstå att han skulle cykla på cykeln och en stund senare satt jag på min pakethållare och höll i en säck med ananas. Han kunde knappt tro att jag nästan inte kunde tala någon spanska så han försökte, tungt flämtande, få den information från mig som var viktigast för honom. Kubanerna är stolta över sitt land och framförallt behöver de ta reda på om vi gillar det.

Den som har suttit på en cykelpakethållare med en säck ananas och en ryggsäck vet att detta snabbt blir ansträngande.  Efter några kilometer, när vi kom fram till ett vägskäl, sa jag till honom att jag, trots allt, ville fortsätta på egen hand.

Nästa dag bestämde jag mig själv för att gå på en promenadrundtur och jag hittade en grotta med en underjordisk sjö som man kunde bada i. Om du inte gillar att promenera kan man också komma till den på hästrygg med en guidad rundtur.

Standarden på mindre platser som Vinales, Cienfuegos eller Baracoa är mer blygsam än i den kubanska huvudstaden, men här kan du fortfarande uppleva det genuina Kuba.

Jag lärde känna några underbara Casa Particulares med mycket vänliga och hjälpsamma kubaner och jag kan varmt rekommendera dem, särskilt i Trinidad.

stranden

Efter en rundtur runt Kuba, ger dig några dagar på den härliga karibiska stranden Varadao lite tid att koppla av.

Det som imponerade på mig mest av allt var de många kubaner som jag träffade och som jag kommer att komma ihåg under lång tid. Som lång blond kvinna märktes jag mycket och folk pratade ofta med mig. Ibland var det bara en kort stund när jag svarade på en fråga om varifrån jag var med “Alemana”. Ett upphetsat “VÄRLDSMÄSTARE” var det svar jag oftast fick. En vanlig reaktion från människor var att de glatt och entusiastiskt skulle utropa “Bayern Munchen!” och sedan skulle ett stort leende framträda på deras ansikte som om de precis hade hittat svaret på en svår fråga i en frågesport. De kunde inte veta att en hamburgare normalt skulle dela denna entusiasm endast i mycket begränsad utsträckning.

Vid sidan av baseball, är fotboll Kubas favoritsport.

Bil

Jag fann alla i Kuba mycket hjälpsamma och jag hoppas att kubanerna kan fortsätta att vara det, även om de nu tar emot så många besökare.

Vi har en mycket professionell och pålitlig partner i Kuba och om du har frågor kan du kontakta dem antingen från hotellet eller från ett Casa Particulares.

Låt dig förtrollas av detta unika land med sin exceptionella historia, kultur och landskap.

Meike, TourCompass