TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
021-372 07 99
Öppet idag kl 10 - 16 | Se öppettider
StartsidanNyheter och researtiklarSmaka på världen: 10 bästa städer i världen för foodies

Smaka på världen: 10 bästa städer i världen för foodies

2025-05-11
Visa alla inlägg

Man äter med ätpinnar på restaurang i Vietnam

För många resenärer är matupplevelserna inte bara en del av resan – de är själva syftet.

Att sitta på en plastpall i en gränd i Bangkok med en rykande varm Pad Thai, att smaka ceviche tillagad av en peruansk kock i Lima, eller att överraskas av en street-taco i Mexico City – dessa är ögonblick som blir minnen för livet.

I det här blogginlägget guidar vi dig genom 10 fantastiska städer där du som matälskare garanteras smakupplevelser i världsklass.

Bangkok, Thailand

Kvinna gör Pad Thai på en marknad i Bangkok

Bangkok är ett riktigt matmekka för streetfood-entusiaster.

Överallt på gator och i gränder doftar det av grillat kött, färska örter och starka kryddor. Det thailändska gatuköket är både mångsidigt och autentiskt, och varje liten gatubod kan bli ett kulinariskt äventyr i sig.

Många av de läckra thailändska rätterna, som Pad Thai, Tom Yum eller Mango Sticky Rice, är kända och älskade världen över, men inget slår känslan av att få dem serverade i de helt rätta thailändska omgivningarna.

Vad ska du äta i Bangkok?

Du får inte missa att smaka på en av Thailands mest populära rätter: Pad Thai. Rätten är älskad för sin smakfulla blandning av sött, salt och surt – och den är samtidigt inte alltför stark, så alla kan vara med.

San José, Costa Rica

Gallo Pinto med äggröra

Mitt i det frodiga, latinamerikanska höglandet ligger Costa Ricas huvudstad, San José.

San José är kanske inte den första staden du tänker på när det gäller kulinariska upplevelser, men den är ändå en underskattad centralamerikansk pärla.

Det costaricanska köket är enkelt men smakrikt och fokuserar i hög grad på färska råvaror som ris, bönor, kött och exotiska frukter. På de färgglada marknaderna i San José, t.ex. Mercado Central, kan du dofta dig fram till små matstånd där autentiska, lokala rätter tillagas på samma sätt som de har gjorts i generationer.

San Josés matscen är också känd för att vara mycket multikulturell. I staden hittar du ett brett utbud av t.ex. kinesiska, libanesiska, mexikanska och argentinska restauranger, om du drömmer om att smaka lite av hela världen på en och samma resa.

Vad ska du äta i San José?

Om du bara skulle äta en enda rätt i San José, skulle det utan tvekan vara Costa Ricas mest berömda rätt, Gallo Pinto. Rätten består av ris och bönor serverat med ägg och äts ofta som frukost bland de lokala.

Ho Chi Minh City, Vietnam

Kvinna gör en Banh Mi smörgås i Ho Chi Minh City, Vietnam

I hjärtat av södra Vietnam hittar du Ho Chi Minh City – en stad där smakintrycken är lika livliga som trafiken.

Staden är känd för sin fantastiska streetfood, där du kan njuta av allt från Bánh mì, baguetter fyllda med koriander och paté, till skålar med rykande nudelsoppa, Pho – allt detta från gatukök som funnits i generationer.

Vietnam har varit en fransk koloni, och detta avtryck syns och smakas fortfarande i det lokala köket idag. Faktum är att den välkända smörgåsen Bánh mì uppstod när fransmännen tog med sig baguetten till landet – samma gäller för kaffet. Idag kan du till och med få en speciell vietnamesisk kaffesort, egg coffee, som tillagas med äggulor och kondenserad mjölk.

Vad ska du äta i Ho Chi Minh City?

Den vietnamesiska smörgåsen, Bánh mì, är ett måste att prova. De kommer i många olika varianter och är ofta fyllda med vietnamesiska specialiteter, inlagda grönsaker, koriander och stark chili.

Lima, Peru

Ceviche serveras på Gourmet Food Tour i Lima, Peru

Perus huvudstad, Lima, är en gastronomisk pärla.

Den kulinariska scenen i staden, och i Peru i stort, har under många år formats av influenser från Europa, Asien och Afrika och anses av många vara ett smakfullt fusionkök.

Det sägs bland annat att Perus nationalrätt, ceviche, som består av rå fisk marinerad i lime, uppstod eftersom de invandrade japanerna tog med sig kärleken till rå fisk till Peru.

Lima bjuder på många traditionella peruanska rätter som verkligen får det att vattnas i munnen – och om du är modig kan några av de lokala specialiteterna, som marsvin eller grillat kohjärta, vara ett sätt att komma riktigt nära den peruanska matkulturen.

Vad ska du äta i Lima?

Du kan inte undvika att smaka på ceviche när du besöker Peru. Den färska, lokala fisken, marinerad i limejuice och kryddad med chili och rödlök, ger dig garanterat en förståelse för varför rätten är Perus nationalrätt.

New York City, USA

Bagel med färskost och lax i New York

I New York City kan du smaka på hela världen i en och samma stad.

Förutom de riktigt stora amerikanska klassikerna, såsom saftiga hamburgare, krispiga bagels och ikoniska korvar, finns det i New York City möjlighet att smaka på rätter från alla världens hörn, om du bara vet vart du ska gå.

Krämiga pastarätter på röd- och vitrutiga dukar i Little Italy, koreansk BBQ i Koreatown och dim sum i Chinatown – det är bara några av de områden du kan besöka i New York City och för en stund föras till andra delar av världen.

USA är också känt för sin utsökta amerikanska frukost, med t.ex. donuts, breakfast burritos eller amerikanska pannkakor, som du garanterat kan hitta på många av New York Citys härliga kaféer.

Vad ska du äta i New York City?

En bagel måste vara en av de mest ikoniska sakerna att äta i New York City. En av de mest populära smakkombinationerna är med lax och cream cheese – en riktig New York-klassiker, ofta serverad med rödlök, kapris och tomat.

Kapstaden, Sydafrika

Sydafrikansk maträtt, Bobotie, serverad med gult ris

Kuststaden Kapstaden har allt som smaklökarna kan önska sig.

Den sydafrikanska maten är ett varierat smörgåsbord av smaker från hela världen – Europa, Asien och resten av Afrika, vilket gör Kapstaden till en alldeles speciell plats för matälskare.

Kapstaden är en stad vars geografiska läge historiskt har förbundet den med många andra delar av världen, och det har satt sin prägel på matkulturen. Det finns bland annat en stor indisk befolkning i Sydafrika som har tagit med sig rätter som Bunny Chow, medan Bobotie, Sydafrikas nationalrätt, har sina rötter i den malaysiska delen av befolkningen.

Även om det inte direkt är mat, erbjuder Kapstaden också sin stora specialitet: vin. Sydafrika är känt för att producera fantastiska viner, och några av de bästa vinområdena, som Stellenbosch och Franschhoek, ligger i regionen.

Vad ska du äta i Kapstaden?

Testa den traditionella sydafrikanska rätten Bobotie – en kryddig kötträtt med russin och ägg, som ofta serveras med ris och chutney och som kombinerar sött och kryddigt på ett utmärkt sätt.

Tokyo, Japan

Kock förbereder Ramen på Tsukiji fiskmarknad i Tokyo

Tokyo är en stad där du kan få många olika matupplevelser, från gyoza på en livlig gata till exklusiv sushi på eleganta restauranger.

I Japans huvudstad har du också möjlighet att utforska de många japanska desserterna, där vissa har unika smaker som du kanske först behöver vänja dig vid. Grönt matcha-te är i sig ett stort fenomen i Japan, och smaken används också i en mängd olika desserter som choklad, glass och kakor, vilket många beskriver som söt, lätt bitter och med en ton av gräsighet.

Tokyo, och resten av Japan, är även känt för sina kiosker eller närbutiker, som 7/11, vilka inte liknar dem vi är vana vid hemma. Här finns det gott om nylagad, utsökt mat att snabbt ta med sig, bland annat de populära onigiris, som är trianglar av ris, inlindade i sjögräs och fyllda med t.ex. tonfisk eller kyckling.

Vad ska du äta i Tokyo?

Ett absolut måste är Ramen – en rykande skål med nudelsoppa, vanligtvis gjord på kraftig buljong, fläskkött, soja, ägg och grönsaker. Den finns i otaliga varianter och är den perfekta kombinationen av smak, värme och komfort.

Mexico City, Mexiko

Kött förbereds för Tacos vid ett matstånd i Mexico City

Det finns ett överflöd av populära mexikanska rätter, och Mexico City är helt rätt ställe att sätta tänderna i några av dem.

Den mexikanska huvudstaden sjuder av liv dygnet runt, och oavsett tid på dygnet finns det en mängd matbodar att välja mellan.

En av de stora klassikerna inom mexikansk streetfood är tacos – och i Mexico City får du dem i en kvalitet som kan mäta sig med gourmetrestauranger. Faktum är att Michelinguiden 2024 för första gången någonsin tilldelade en taco-bod, Taquería El Califa de León, en michelinstjärna.

Den moderna mexikanska matkulturen har rötter långt tillbaka i historien, ända till de gamla maya-traditionerna. Det är exempelvis mayaindianerna som uppfann de populära enchiladas, där de rullade fisk i majsmjölsplättar. Du kan alltså komma lite närmare landets spännande historia när du smakar dig igenom det lokala köket.

Vad ska du äta i Mexico City?

Ingen resa till Mexico City är fullständig utan att ha smakat på tacos. De kommer i många olika varianter, t.ex. Tacos Árabe, som består av fläskkött grillat på spett, marinerat med spiskummin, oregano och serverat med hackad lök och koriander.

New Orleans, USA

Gumbo med skaldjur

I New Orleans går mat och kultur hand i hand.

Staden har en rik kulinarisk historia där franska, spanska, vietnamesiska och afrikanska influenser under årens lopp har haft stort inflytande på det lokala köket.

I några av New Orleans mest stämningsfulla kvarter, som den ikoniska French Quarter och det charmiga Garden District, hittar du allt från eleganta restauranger till små lokala diners, där du kan njuta av mångkulturella rätter som Gumbo, Jambalaya och Beignets, eller av stadens läckra och färska skaldjur.

Vad ska du äta i New Orleans?

Gumbo är själva sinnebilden av New Orleans-kök, en kombination av det afrikanska, franska och spanska köket. Den varma, mustiga soppan är gjord med okra och kött eller skaldjur och serveras vanligtvis med ris.

Kuala Lumpur, Malaysia

Nasi Lemak-rätt i Kuala Lumpur

I Malaysias huvudstad, Kuala Lumpur, väntar en smakrik sammansmältning av kulturer.

Malaysias mångkulturella arv avspeglas tydligt i det lokala köket, där indiska, kinesiska och malaysiska smaker finns representerade.

Du kan uppleva de olika kulturella smakerna på ett och samma gatukök eller djupdyka i kinesisk eller indisk matkultur i Chinatown eller Little India.

Vad ska du äta i Kuala Lumpur?

Om du vill äta traditionell malaysisk mat är Nasi lemak, Malaysias nationalrätt, ett självklart val. Den består av ris kokt i kokosmjölk och serveras med den indonesiska chilisåsen sambal, stekta ansjovis, jordnötter, kokt ägg och gurka.

Är du redo att smaka på världen?

Har det här blogginlägget fått dina smaklökar att vakna till liv?

Oavsett om du föredrar kryddstark gatumat i Bangkok eller ceviche med utsikt över Stilla havet i Lima, väntar oförglömliga matupplevelser världen över.

Bon Appétit!

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär.