TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER

Sydafrikansk mat

2024-04-28
Visa alla inlägg

Kvinna och man håller varandra i handen på en vingård i Sydafrika

Sydafrikansk mat är en fascinerande och färgglad fusion av olika kulturer och traditioner som speglar landets rika historia och etniska mångfald.

Men vad äter man egentligen i Sydafrika?

Från infödda stammar till inflytandet från europeiska och asiatiska invandrare – varje grupp har bidragit med sina egna unika smaker och matlagningstekniker, vilket har skapat en otroligt varierad och spännande kulinarisk scen.

I detta blogginlägg har vi valt ut tio rätter (både mat och dryck) du bara måste uppleva på din resa till Sydafrika.

Bobotie – Sydafrikas nationalrätt

Sydafrikas nationalrätt, Bobotie

Nationalrätten bobotie är en läcker gryträtt med lamm och en massa kryddor, däribland curry. Hela rätten bakas tillsammans med ägg och mjölk och täcks därefter med ett lager chutney.

Bobotie har en helt speciell och unik smak med inslag av både salt, sött och kryddigt. Rätten serveras ofta med gult ris, stekta bananer eller grillade grönsaker eftersom sydafrikaner älskar att grilla.

Biltong

Sydafrikansk biltong

En av de mest kända och älskade sydafrikanska specialiteterna är biltong. Det är en form av torkat och kryddat kött, oftast nötkött, men det kan också framställas av viltkött såsom kudu eller struts, som skärs i tunna strimlor. Många känner också till biltong som en variant av beef jerky.

Biltong kännetecknas av en robust smak och är ofta kryddad med en blandning av vinäger, salt, socker, koriander och andra kryddor.

Rätten är inte bara ett tilltugg, utan en del av den sydafrikanska identiteten och äts i såväl städer som på safarier och vandringsturer.

Braai

Sydafrikansk grillfest - braai

En annan höjdpunkt i det sydafrikanska köket är braai, vilket är sydafrikanska för grill. Afrikaans är ett av Sydafrikas elva officiella språk.

Traditionellt inkluderar en braai en rad olika köttsorter såsom korv (boerewors), lamm, kyckling och nötkött som grillas över öppen eld. Tillbehören kan omfatta pap (en tjock majsgröt), chakalaka (en kryddig grönsaksröra) och färska sallader.

En braai är mycket mer än bara grillning – det är en social begivenhet för både vänner och familj.

Melktert

Hemlagad sydafrikansk paj - Melktert

För dig som gillar sötsaker är melktert en klassiker. Desserten är ytterst populär i Sydafrika, men kommer ursprungligen från Nederländerna varifrån nederländarna tog den med till Kapstaden på 1600-talet.

Denna söta tårta har en silkeslen mjölkbaserad fyllning på en spröd tårtbotten och är toppad med strödd kanel. Den är otroligt omtyckt och finns ofta i både hem och kaféer runtom i landet.

Bunny Chow

Bunny chow

Bunny Chow är en populär gaturätt med ursprung i den sydafrikanska staden Durban, som har en stor indisk befolkning.

Även om namnet antyder något annat så är rätten inte gjord på kanin. Den består av ett urholkat bröd fyllt med curry, ofta gjord på kyckling, lamm eller bönor.

När du äter i Sydafrika får du verkligen uppleva det sydafrikanska kökets unika smaker – varje måltid berättar en historia om invånarna, det kulturella inflytandet och traditionerna som har format detta unika kulinariska landskap.

Rusk

Det traditionella sydafrikanska kexet Rusks

Rusk är ett traditionellt sydafrikanskt torkat bröd, som ofta äts som tilltugg eller till frukost doppat i kaffe, te eller varm choklad.

Denna torra, kexliknande delikatess stammar från de tidiga nederländska bosättarna i Sydafrika och är fortfarande en populär del av den sydafrikanska kulturen.

Rusk lagas normalt genom att man bakar en kakaktig deg, som sedan skärs i strimlor och torkas i ugnen tills bitarna är hårda och spröda.

De finns i en rad varianter, från söta till kryddiga och med olika inslag såsom nötter, frön eller torkad frukt.

Koeksisters

Tallrik med den sydafrikanska kakan Koeksisters

En sydafrikansk koeksister är en traditionell kaka, gjord av stekt deg som doppas i sirap eller honung. Namnet kommer från det nederländska ordet ”koek”, som betyder kaka.

Degen flätas och steks så att den får en elegant blank yta i ett vackert mönster.

Kakan äts till eftermiddagsfikat, på födelsedagar och i några fall även till frukost.

Rooibos

En kopp Rooibos-te

Rooibos är ett populärt örtte som görs på bladen från växten Aspalathus linearis, som odlas i Sydafrika. Teet är känt för sin fylliga smak och naturliga sötma. Enligt sydafrikanska Rooiboos Council har rooibos även bra hälsoegenskaper, då bladen är fulla med nyttiga antioxidanter som kan bidra till att stärka kroppens immunförsvar. Några studier visar också att rooibos kan bidra till att bekämpa cancer.

Teet dricks över hela världen och även om det oftast dricks varmt, som traditionellt te, kan det också bryggas kallt som iste.

Chakalaka

Chakalaka - sydafrikansk grönsaksrelish

Chakalaka är en sydafrikansk kryddad grönsaksröra, som traditionellt serveras vid sidan om gryträtter och med bröd.

Det är inga fasta ingredienser i en chakalaka, men några av de mest populära är paprika, morot, potatis, salladslök och vita bönor.

Sydafrikanskt vin

Vinprovning i Franschhoek i Västra Kapprovinsen, Sydafrika

Om du är i Sydafrika måste du unna dig själv ett glas läckert, sydafrikanskt vin. Även om Frankrike, Italien och Spanien ofta stjäl strålkastarljuset har Sydafrika faktiskt producerat viner sedan 1655. Sydafrikas viner är normalt mogna och fruktiga med jordiga smaker.

Större delen av vinproduktionen är koncentrerad i Västra Kapprovinsen, nära Kapstaden. Här delas vinerna upp i regioner och distrikt, där mikroklimat och varierande terräng ger liv åt distinkta regionala viner.

Det sydafrikanska klimatet bidrar till de intensiva smakprofilerna och du kan uppleva några otroligt smakfulla viner, härunder sauvignon blanc, chenin blanc och shiraz. Särskilt känd är rödvinsdruvan pinotage – en blandning mellan druvsorterna pinot noir och cinsaut – som utvecklades i Sydafrika i början på 1900-talet.

Se våra resor till Sydafrika här

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär