TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarSju saker man kan uppleva på Bali

Sju saker man kan uppleva på Bali

2023-11-26
Visa alla inlägg

Ulun Danu Bratan-templet, ön Bali

Den vackra ön Bali i Indonesien är känd för sin rika kultur, fantastiska natur och varma gästfrihet. Bali har länge varit ett populärt resmål och lockar besökare från hela världen med sin charmiga mångfald.

Men vad bör man uppleva på Bali? Ön bjuder på många oförglömliga reseupplevelser och oavsett om du är intresserad av konst, äventyr eller kulinariska upplevelser så har Bali något för alla smaker.

Här har vi samlat sju saker du kan uppleva i denna asiatiska pärla.

1) Ubud– ett konstnärligt hjärta och kreativt centrum

Traditionell legong-dans i Ubud, Bali

Ubud är Balis konstnärliga epicentrum, där konst och hantverk blomstrar. Här kan du gå längs kullerstensgatorna och utforska lokala gallerier, som visar fantastiska konstverk och unika hantverk.

Staden är också hem åt traditionella balinesiska dansföreställningar och musikuppträdanden. Besökare kan uppleva färgglada danser som Legong och Barong som berättar gamla legender genom danssteg och musik. Dessa uppträdanden ger en djup inblick i Balis kulturarv och uråldriga traditioner.

2) Munduk – Balis dolda pärla i bergen

Man står vid foten av vattenfallet Red Coral i Munduk, Bali

Munduk, en pittoresk bergsby i norra Bali, är en perfekt plats att dra sig undan från det mer hektiska stadslivet och en möjlighet att fördjupa sig i öns oförstörda natur och kultur. Munduk är känd för sin otroliga natur, gröna risodlingar, brusande vattenfall och lugna atmosfär. Här hittar du många fina vandringsleder och fantastiska utsiktspunkter.

Ett absolut måste är det imponerande vattenfallet Red Coral, som störtar ner från en höjd på 20 meter. Här kan du njuta av de imponerande omgivningarna och det frodiga växtlivet och ta dig ett dopp i det klara, kyliga vattnet.

3) Vulkanen Batur – en storslagen stigning till toppen

Balinesisk soluppgång på Mount Batur

För äventyrslystna själar är en vandringstur upp på vulkanen Batur en oförglömlig upplevelse. Batur ligger på den norra delen av ön och är en aktiv vulkan och ett av de mest populära resmålen för besökare som är ute efter äventyr, natursköna utsikter och närhet till Moder Jord.

På vulkanen kan du också njuta av den spektakulära soluppgången från toppen och låta dig förtrollas av den imponerande utsikten över ön och det omkringliggande landskapet. Att bestiga Batur för att se soluppgången är en av de mest populära aktiviteterna på Bali. Turen börjar normalt tidigt på morgonen och vandrare ger sig upp längs vandringslederna med ficklampor för att nå toppen innan dagen gryr. När solen börjar stiga upp över horisonten visas en förtrollande syn av varma, gyllene toner och det är en upplevelse som ger näring åt själ och sinne.

4) Kulinariska upplevelser – en fest för smaklökarna

Elev vid lärare under balinesisk matlagningskurs

Bali är känd för sin utsökta matscen, som bjuder in dina smaklökar att utforska autentiska balinesiska rätter som nasi goreng, satay och tropiska frukter.

Om du gärna vill laga din egen mat kan du kasta dig ut i det traditionella balinesiska köket med en matlagningskurs. Då besöker du en marknad tillsammans med en kock och hittar de ingredienser som ska användas i matlagningen. Tillbaka på kockskolan får du först lära dig om de klassiska balinesiska tillagningsmetoderna innan du sätter igång med att trolla fram några läckra rätter.

5) Balis paradisstränder och vattenaktiviteter – ett äventyr under vattenytan

Flygfoto över Sanur Beach

Stranden vid Sanur, med sina gyllene stränder och lugna vatten, är den perfekta platsen att koppla av och bada i Indiska oceanen. Låt solens strålar värma din hud medan du lyssnar på vågornas skvalp.

Om du är sugen på ett äventyr under havsytan är ön också känd för sina spännande snorklings- och dykningsområden som ligger inom bekväm räckvidd. Här kan du se rockor, sköldpaddor och vackra fiskar. Bali är också världsberömt för sina spektakulära surfningsmöjligheter och öns kuster bjuder på en otrolig variation av vågor, som passar surfare på alla nivåer.

6. Uluwatu-templet och Uluwatu Sunset Point – magiska solnedgångar

Uluwatu-templet i solnedgången

En av Balis mest ikoniska sevärdheter är Uluwatu-templet, en skatt som ligger högt uppe på klipporna med utsikt över Indiska oceanen. Detta majestätiska tempel är känt för sitt spektakulära läge, sin imponerande arkitektur och sin rika historia, vilket gör det till ett måste att uppleva för varje besökare på ön.

Endast 20 minuters bilväg från templet ligger Uluwatu Sunset Point. Här kan du uppleva den magiska solnedgången, då himlen målas i vackra nyanser av orange och rosa.

7) Tegalalangs risterrasser – gröna mosaiker med djup historia

Tegallalang risterrass på Bali, Indonesien

Tegalalangs risterrasser är en del av det traditionella balinesiska lantbrukssystemet, som har funnits i århundraden. Risterrasserna skapades av de gamla balinesiska bönderna, som på vackert vis formade terrängen för att maximera vattenflödet från källa till risodling.

Dessa terrasser är inte bara odlingar – de är levande skattkammare av grönt som sträcker sig så långt ögat kan se och som berättar historien om Balis rika lantbrukstraditioner.

Bali är inte bara en ö. Det är en resa genom färgglada kulturer, natursköna underverk och oförglömliga äventyr. Oavsett vilka upplevelser du väljer kommer Bali att slå dig med häpnad med sin skönhet och gästfrihet. Så res iväg och upptäck denna fantastiska ö, som bara väntar på att bli utforskad av dig.

Se våra resor till Bali nedan:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär