TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarSju enastående saker att göra i Mexiko

Sju enastående saker att göra i Mexiko

2023-10-01
Visa alla inlägg

Man som tar bilder av omgivningarna i Tulum i Mexiko

Är du sugen på en mångsidig resa som bjuder på både aktiviteter, kulinariska upplevelser och en rik historia? Då bör du överväga en resa till Mexiko.

Landet är ett varierande och spännande resmål som tillgodoser olika intressen och preferenser. Oavsett vad du letar efter i din nästa reseupplevelse så finns det goda chanser för att du hittar det i Mexiko.

Nedan får du våra förslag på sju saker att uppleva i Mexiko.

Gå på upptäcktsfärd i Mexico City

Mexico City sedd ovanifrån

Mexikos huvudstad, Mexico City, är en av världens mest dynamiska och folktäta städer. Med över 22 miljoner invånare är staden Mexikos största och bjuder på en stor mångfald och möjlighet till mängder av aktiviteter.

Staden är en blandning av gammalt och nytt med ett imponerande arkitektoniskt arv. Du hittar allt från aztekruiner, kolonialtidskyrkor och palats till moderna höghus. Bege dig till Zocalo, ett centralt torg i Mexico City, och upplev nationalpalatset med bland annat den kända målaren Diego Riveras historiska väggmålningar, samt Mexikos största katedral, som är byggd av sten från aztekernas gamla tempel.

Mexico City har även något för dig som vill strosa i vackra parker som Chapultepec Park, färgglada kvarter som Coyoacán (där du även hittar Frida Kahlo-muséet) och spännande nattlivsområden som Condesa och Roma.

Mexico City är en pulserande och kontrastfylld stad med ett rikt kulturarv och en dynamisk nutid. Oavsett om du är intresserad av historia, konst, mat eller ett livligt stadsliv så bjuder Mexico City på upplevelser för alla smaker.

Kom riktigt nära den förcolumbianska historienChichén Itzá pyramiden i Mexiko en solig dag

En resa till Mexiko är också en resa in i den förcolumbianska historien, bland annat till tiden med mayafolket och aztekerna.

Mayafolket bodde i Mexiko i perioden före den spanska erövringen (i början av 1500-talet), och några av de största sevärdheterna i Mexiko kommer från mayafolkets storhetstid.

En av dem är Chichén Itzá, vilken är en av de mest ikoniska och välbevarade arkeologiska platserna i Mexiko. Chichén Itzá togs med på UNESCOs världsarvslista 1988 för sin kulturella betydelse och sina historiska skatter och är en av de mest besökta arkeologiska platserna i Mexiko. Detta imponerande byggnadsverk ligger i den mexikanska delstaten Yucatan och är ett enastående exempel på den avancerade mayanska civilisationen, som en gång härskade i området.

I Palenque hittar du ännu en av Mexikos enastående mayaruiner. Palenque ligger djupt inne i den frodiga regnskogen i Chiapas, vilket ger platsen ett unikt och vackert läge bland gröna träd och frodig natur. Ruinerna innehåller imponerande arkitektoniska byggnader, härunder tempel, pyramider och palats samt andra byggnader som är typiska för mayafolkets arkitektur. Mest imponerande är Templo de las Inscripciones (Inskrifternas tempel), där den berömda kung Pakal den store ligger begraven.

Staden Tulum på Yucatan-halvön, som också är ett fantastiskt strandresmål, bjuder också på otroliga mayaruiner. I Tulum ligger ett imponerande arkeologiskt område med välbevarade ruiner från den gamla civilisationen. Staden var en gång en blomstrande hamnstad och fungerade som en viktig handelspost. Även om Tulum inte bjuder på pyramider som vid Chichén Itzá kan du här utforska tempel, palats och försvarsmurar som byggdes på 1200- till 1400-talet.

Simma och dyk i de mystiska cenoterna

Vackra cenoter i Mexiko

På Yucatan-halvön kan du utforska de mystiska cenoterna, vilket är naturliga sötvattensgrottor som är fyllda med kristallklart vatten. De är perfekta för natursköna dykäventyr och bjuder på en unik upplevelse som du aldrig lär glömma.

Cenoter fungerar som viktiga sötvattenskällor på Yucatan-halvön eftersom regionen har begränsat med floder och sjöar. Några cenoter är helt öppna och spektakulära som naturliga pooler, medan andra är delvis täckta av kalkstensgrottor och ger en mer äventyrlig upplevelse.

Även om cenoter primärt är kända för dykning är några av dem även väl lämpade för snorkling. Dos Ojos och Cenote Azul är exempel på cenoter där snorklare kan utforska de underjordiska grottorna och de kristallblå vattenhålen utan någon som helst erfarenhet av dykning.

Ät dig genom det mexikanska köket

Det lagas mat i ett gatukök i Mexiko

Mexiko är berömt för sin otroliga gastronomi, som är en riktig fest för smaklökarna.

Tacos är Mexikos mest ikoniska rätt och finns överallt i landet. Du kan välja mellan en otrolig variation av fyllningar, härunder marinerat kött, grillad fisk och grillade skaldjur, vegetarisk fyllning och mycket mer.

Mexiko är känt för sin livliga gatumatskultur. Gatorna är fulla med matvagnar och bodar som serverar allt från quesadillas och elotes (grillad majs) till churros och tortas (smörgåsar). Att prova gatumat är en avgörande del av en gastronomisk upplevelse i Mexiko.

Om du vill släcka törsten finns det gott om möjligheter för det också. Mexiko är hem åt de berömda mezcal- och tequiladryckerna. Du kan besöka destillerier och smaka på de olika varianterna av dessa drycker, och även prova cocktails som margarita och paloma. Om dessa mexikanska drycker inte lockar kan du njuta av det inhemska kaffet, som också är en specialitet i området och odlas i såväl Mexiko som i många andra länder i Sydamerika.

Få en djupare inblick i ursprungsbefolkningen

Mayakvinna på marknad i byn Chamula

Om du vill fördjupa dig i Mexikos kultur ska du besöka de städer, där du fortfarande kan möta ursprungsbefolkningen. Till skillnad från aztekerna lever mayafolket än i dag i Mexiko.

I staden San Juan Chamula, som ligger i närheten av San Cristobal, bor i dag 50 000 ättlingar till mayafolket för vilka det är viktigt att bevara mayafolkets kulturarv.

Det visar sig bland annat genom att stadens invånare har sitt eget språk, sin egen polis och sina egna regler. Dessutom har varje by sina egna dräkter med noga uttänkta mönster och färger, och det är en upplevelse att besöka marknaderna där befolkningen också bär dessa dräkter.

Ett besök i San Juan Chamula är också ett utmärkt exempel på hur kulturer smälter samman över tid. Stadens särpräglade kyrka är nämligen en sammansmältning av mayafolkets ursprungliga tro och den katolska tron. Folket ber till den mayagud eller det helgon som är relevant för just den sjukdom eller den önskan som är orsaken till deras besök.

Utforska Mexiko under vattenytan

Ön Cozumel i Mexiko sedd ovanifrån

Mexiko bjuder på ett hav av upplevelser för dig som älskar vatten – oavsett om du vill ligga vid eller vara i det.

Playa del Carmen är ett populärt strandresmål på Yucatán-halvön i Mexiko. Staden är känd för sina imponerande vita sandstränder och sitt klara, turkosblå hav. Huvudstranden, känd som Playa del Carmen Beach eller Playacar Beach, är en populär plats för både solbadare och vattensportsentusiaster. Playa del Carmen kombinerar sol och strand med kultur och äventyr, vilket gör staden till en perfekt plats för både avkoppling och utforskning.

Cozumel, en ö som ligger i det Karibiska havet utanför Yucatan-halvön, är känd som en av världens bästa dykplatser. Den bjuder på kristallklart vatten och ett rikt marint liv, härunder färgglada koraller, havssköldpaddor och tropiska fiskar.

Oavsett om du är en äventyrslysten vattensportsentusiast eller bara vill slappna av på stranden så bjuder Mexiko på en värld av vattenaktiviteter som uppfyller dina önskemål och intressen.

Hylla de döda på Día de los Muertos

Ansikten från De dödas dag

Día de los Muertos, eller De dödas dag på svenska, är en av de mest betydelsefulla och färgglada traditionerna i Mexiko. Helgen firas varje år från 31 oktober till 2 november, då den mexikanska befolkningen hyllar och minns de avlidna.

Día de los Muertos har sina rötter i en blandning av indiansk kultur och den katolska tron. Firandet stammar från de gamla aztekiska ritualerna, som utövades i Mexiko före den spanska erövringen. Efter ankomsten av de spanska kolonisterna smältes några av dessa traditioner samman med katolicismen och De dödas dag blev en blandning av båda.

Under helgdagarna fylls gatorna med calaveras – färgglatt dekorerade kranier som ska representera död och återfödsel – Pan de Muerto, eller ”de dödas bröd”, vilket är ett sött bröd som äts under firandet och är format som en rund kula med ”benknotor” på toppen, samt calacas och catrinas, som är färgglada, skrämmande eller humoristiska skulpturer eller dräkter av skelett som ofta är klädda i fina kläder. De symboliserar det faktum att döden är en naturlig del av livet och trots allt kan vara festlig.

I Mexiko kan du förvänta dig en reseupplevelse fyllt med ett rikt kulturarv, vackra stränder, kulinariska äventyr och en förbindelse till naturen. Från de storslagna mayaruinerna i Chichén Itzá till de idylliska stränderna i Playa del Carmen och Tulum och den färgglada kulturen kring De dödas dag – Mexiko bjuder på en värld av upplevelser.

Oavsett om du är intresserad av arkeologi, gastronomi, uppseendeväckande kultur eller bara vill utforska ett spännande resmål så har Mexiko något för alla smaker.

Planera din nästa resa till Mexiko och låt dig förföras av landets mångfald och skönhet.

Se våra resor till Mexiko nedan:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär