TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarReseberättelse från familjeäventyr i Sri Lanka: Magiska ögonblick och minnen för livet

Reseberättelse från familjeäventyr i Sri Lanka: Magiska ögonblick och minnen för livet

2023-10-29
Visa alla inlägg

Dino och Miras familj på Sri Lanka

I april 2023 besökte Mira och Dino Sri Lanka tillsammans med sina tre barn.

Spänn fast säkerhetsbältet

Man känner av trycket i öronen. Kaptenen hade påbörjat nedstigningen och vi fick höra att vi snart skulle landa i Colombo. För en stund ersattes den blå himlen utanför flygplansfönstret av fluffiga vita moln och plötsligt såg vi det.

Sri Lanka! Det var paradiset! Frodigt med ett överflöd av gröna nyanser i ett vackert samspel med det azurblå havet, som omfamnade kustlinjen likt en trofast livskamrat.

Flyget landade mjukt på landningsbanan och vi fördes tillbaka till verkligheten. Ett äventyr hade börjat.

Det första mötet

Vi sade farväl till den leende kabinpersonalen och god dag till de leende lankeserna. Vår guide, Sujid, väntade på oss på flygplatsen och vi körde ut till vårt första hotell i Negombo Beach.

Vi anlände till Sri Lanka dagen efter det traditionella nyårsfirandet, vilket innebar att många lankeser också var lediga med sina familjer. Det skapade en härlig stämning av glädje och fest och det var en speciell upplevelse att få lov att njuta av vår första dag tillsammans med de lokala familjerna.

Efter en lång flygtur var Negombo Beach det perfekta stället att koppla av på. Barnen badade i poolen och vi fick möjlighet att utforska den vackra stranden, där vi lekte i vågorna och njöt av livets små glädjeämnen.

Pojke går i vattenkanten på gyllene strand på Sri Lanka

Vi använde Google Maps för att hitta en mysig restaurang med bra omdömen som låg i närheten av stranden. Stället såg blygsamt ut, men vi blev glatt överraskade över den fina servicen och den fantastiska maten. Vi njöt av att sitta vid det rustika bordet och känna brisen från havet. Det var en autentisk och minnesvärd upplevelse.

Familj sitter på restaurang i Negombo

Kungarnas gamla huvudstad

Efter en god natts sömn gick resan vidare mot Kandy, som en gång i tiden var Sri Lankas huvudstad.

Vi insåg snabbt att Sri Lanka, när som helst på året, bjuder på spännande upplevelser och intryck.

Vårt första stopp på vägen var en kryddträdgård, där vi fick uppleva en värld av smakupplevelser. Här presenterades vi för världens minsta ananas, njöt av en utsökt kopp ”hemodlad” choklad med vanilj och fick en lärorik inblick i den lankesiska naturmedicinen.

Färgglad lankesisk konst

I vanliga fall har vi alltid med oss lite chips, godis och choklad på längre åkturer, men det var inte nödvändigt. Sujid såg till att vi fick smaka på alla de goda, färska frukterna som erbjöds i vägbodarna längs vägen. Vår favorit var de röda bananerna.

Vägbod med bananer i olika färger

Efter lunchen, då vi beundrade utsikten över en av Sri Lankas långa floder, kom vi till Kandy. Kandy är omringad av natursköna bergslandskap med den vackra sjön som stadens naturliga mittpunkt.

Kandy lake

Vi checkade in på vårt hotell, som låg på en höjd och gav oss en fantastisk utsikt över hela staden även från poolen. På kvällen gick vi ner till staden med Sujid och tog en promenad längs den vackra sjön. Därefter upplevde vi en traditionell dansuppvisning, som kulminerade i en imponerande elddans.

Kvällens sista och största upplevelse var Temple of the Sacred Tooth. Templet sägs husera en av Buddhas heliga tänder. Enligt historien räddades tanden när Buddha kremerades och har sedan dess bevarats som en relik. Det var en djupt rörande upplevelse att känna den religiösa stämningen och förstå den betydelse som templet har för de troende.

Familj på tur på Sri Lanka

Tillbaka på hotellet njöt vi av en utsökt middag med lankesisk livemusik. Och innan läggdags fick vi självklart inte missa ett dopp i poolen och åsynen av de många lamporna som lyste upp hela staden Kandy. Det var den perfekta avslutningen på en händelserik dag.

Barn badar i pool med utsikt över Kandy

Världens kanske vackraste tågresa

Efter en god frukost på hotellet i Kandy, där vi njöt av den vackra utsikten över staden en sista gång, gick resan vidare mot Ella.

Vi skulle åka tåg mellan Kandy och Ella på en rutt som är känd för att vara en av världens vackraste.

Innan tågresan körde vi högre upp i bergen för att besöka en teplantage. Här fick vi en guidad rundvisning och en inblick i teproduktionen. Besöket avslutades naturligtvis med en av de godaste kopparna te vi någonsin har druckit.

Två pojkar dricker te

Efter en kort åktur och lite läcker lankesisk ”gatumat” från vägbodarna kom vi till tågstationen.

När tåget långsamt rullade in på perrongen kunde nästan inte dölja vår begeistring. Tågresan var en av de saker som vi verkligen hade sett fram emot under vår resa i Sri Lanka.

På tågresa på Sri Lanka

Alla våra förväntningar uppfylldes med råge! Det var som att sugas in i naturens eget mästerverk.

Det var förtrollande och en upplevelse vi aldrig kommer att glömma. Utsikterna var otroliga och vi var hela tiden omgivna av en grön oas, som sträckte sig så långt ögat kunde se. Längs vägen såg vi de vackraste bergslandskapen och imponerande vattenfall. Vi passerade små landsbyar, där vi såg lokalborna i sina dagliga aktiviteter, barn på väg till skolan och människor som arbetade på de oändliga teplantagerna.

Vacker utsikt på Sri Lanka

Ella – Sri Lankas natursköna skatt i bergen

Vi hoppade av tåget i staden Ella, som är känd för sin otroligt vackra natur, sina vårgröna landskap och sin äventyrliga stämning – och som skulle vara kuliss för våra upplevelser de kommande dagarna. Vi tog farväl av tåget och gick ut från tågstationen, där vår gulliga guide Sujid väntade på oss.

Vi körde till Ellas charmiga och pulserande centrum. Vårt övernattningsställe var Mountain Heaven, ett hotell som ligger vackert beläget uppe i bergen. För att komma dit hyrde Sujid två tuk-tuk eftersom vägen upp var ganska smal. Barnen älskade möjligheten att få åka i en tuk-tuk och trots fordonens blygsamma storlek rymde de enkelt en vuxen, två barn och våra resväskor samtidigt som de klättrade uppför den branta backen.

På väg i tuk-tuk

När vi kom in i hotellets reception möttes vi av en fantastisk utsikt, vilket skulle visa sig prägla hela vår vistelse på hotellet. Oavsett om vi satt på terrassen vid vårt rum, åt i hotellets restaurang eller slappnade av vid poolen så kunde vi alltid njuta av den vackra utsikten över Ella Gap. Utsikten över dalen och bergstopparna i fjärran var otroligt imponerande. Det var utan tvekan en av de vackraste utsikterna vi någonsin hade upplevt.

Dino och Mira i pool i Ella

Vi bestämde oss för att avsätta en hel dag till att bara njuta av hotellet, Ella och de förtrollande omgivningarna. Det var en dag då vi som familj hade tiden helt för oss själva och bara slappnade av och njöt av varandras sällskap.

Utsikt från hotell på Sri Lanka

Och så tillbringade vi naturligtvis också en hel dag på att uppleva några av de bästa sakerna som Ella hade att bjuda på.

Vi startade vår vandringstur upp till toppen av Little Adam’s Peak tidigt på morgonen. Längs vägen gick vi genom vackra teplantager och när vi nådde toppen belönades vi med en helt fantastisk utsikt. Härifrån kunde vi se bergen, skogarna och teplantagerna som sträckte ut sig så långt ögat kunde se. Vandringsleden var förhållandevis enkel att gå, även för barnen, men vi såg till att dricka ordentligt och ta små pauser längs vägen.

På väg till Little Adam’s Peak

När vi kom ner igen åkte vi med tuk-tuk vidare till Nine Arch Bridge, som genom åren har utvecklats till en ikonisk symbol för Sri Lanka. Bron med de nio imponerande stenbågarna uppfördes under den brittiska kolonialtiden och representerade då en imponerande teknisk bedrift. Den sista biten av vår resa fick vi gå längs tågrälsen innan vi nådde bron. Området omkring bron omgavs av djungel och vackra teplantager. Den absolut största höjdpunkten för både stora och små var när tåget dånade ut ur tunneln och körde över bron.

Nine Arch Bridge på Sri Lanka

Efter vårt besök vid Nine Arch Bridge fortsatte vi tillsammans med Sujid till Ellas centrum för att njuta av en lunch tillsammans. Barnen var trötta efter dagens spännande äventyr och frågade snart om vi kunde gå tillbaka till hotellet för att ta ett dopp i den fantastiska poolen. Som alltid hade Sujid ett ess i rockärmen och föreslog att vi skulle besöka ett vackert vattenfall för att bada. Barnen blev extremt ivriga och kastade i sig lunchen för att vi skulle komma iväg.

Efter en naturskön åktur på cirka 20 minuter genom de imponerande bergen nådde vi äntligen fram till vattenfallet. Här tillbringade vi ett par oförglömliga timmar med att bada och klättra på klipporna.

Barn badar i vatten vid klippor

Vi hann också ta ett sista dopp i poolen och njuta av den vackra utsikten från hotellet. Till stor glädje för barnen fick vi ett oväntat besök av en flock apor vid poolen.

Pojke ser på pool

Elefanter och djurliv i Udawalawe nationalpark

Vi tog farväl av Ella och körde mot nya äventyr i Udawalawe nationalpark, som är särskilt känd för sin otroliga biologiska mångfald och sitt stora elefantbestånd. Parken spelar en viktig roll i bevarandet av Sri Lankas djurliv och i synnerhet de hotade elefanterna.

Under vårt besök skulle vi bo i ett vackert läger som låg nere vid en flod i tvättäkta djungelomgivningar. Varje morgon kunde vi njuta av frukosten nere vid floden, medan vi på kvällen spelade kort ute på terrassen och lyssnade på alla de många ljuden från floden och skogen.

Barn ser på djurliv

Safariupplevelserna i Udawalawe var spännande och dröp av djurliv. Höjdpunkten var utan tvekan att uppleva de majestätiska elefanterna på nära håll. Det var svårt att inte överväldigas av deras imponerande storlek och häpnadsväckande skönhet. Vi hade kunnat tillbringa hela dagen med att bara ta bilder på dem och njuta av deras majestätiska närvaro. Dessutom såg vi många spännande fåglar och till och med en krokodil, vilket var otroligt spännande för barnen.

På safari i Udawalawe nationalpark

Den perfekta avslutningen

De sista dagarna tillbringade vi i Mirissa. Här kunde vi smälta de många intrycken vi hade fått under vår resa i Sri Lanka.

Stranden i Mirissa var härlig. Det kristallklara vattnet och den mjuka, gyllene sanden bjöd in till ändlösa timmar med avslappning och simning, och på kvällen förvandlades Mirissa till en levande oas av färgglada strandrestauranger.

På strand och vid pool i Mirissa

Minnena och de människor som gör dem unika

Vår guide, Sujid, var hörnstenen i vår oförglömliga upplevelse i Sri Lanka. Hans skicklighet, vänlighet och kunskap gjorde vår resa till ett rent nöje. Han delade sin passion för landets historia, kultur och djurliv med oss, vilket gjorde varje dag till en lärorik och underhållande upplevelse.

Han var mer än en guide; han var en vän. Hans glädje över att se våra barn så begeistrade över Sri Lankas skönhet och kultur var smittande och han tog sig tid att svara på deras (och våra) nyfikna frågor och förklara allt från djurliv till lokala seder.

Vi är otroligt tacksamma för Sujids insats och engagemang till att göra vår resa till något helt speciellt. Han har gett oss minnen och en känsla av att vi inte bara besökte Sri Lanka som turister, utan att vi verkligen upplevde landet på ett meningsfullt sätt tack vare hans gästfrihet och expertis. Vi kommer alltid att uppskatta tiden vi tillbringade med honom i detta vackra land.

Dino och Mira, TourCompass

Se våra resor till Sri Lanka nedan: