TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER

Den stora migrationen

2017-12-18  |  uppdaterad: 2023-05-02
Visa alla inlägg

Gnuer i Serengeti

Här finns djur så långt ögat kan nå.

Stora djurflockar.

Det är nästan obegripligt.

Fenomenet kallas för den stora migrationen – en av Tanzanias och Kenyas absolut största sevärdheter.

Vad är den stora migrationen?

Bufflar i savannen

Den stora migrationen är en årlig vandring där nästan två miljoner djur vandrar i flockar mellan nationalparken Serengeti i Tanzania och slätterna i Masai Mara i Kenya.

Flockarna består främst av gnuer, men med dem vandrar också zebror och gaseller.

Det är världens största och längsta migration av däggdjur på land, och naturfenomenet har utsetts som ett av de sju naturliga underverken i Afrika, tillsammans med bland annat Ngorongoro-kratern, Victoriafallen och Kilimanjaro.

Varför sker vandringen?

Det finns flera teorier. En av dem är att vandringen beror på regnet.

När gräset försvinner, driver regnet flockarna vidare mot frodigare landskap, där de kan äta och dricka. De många djuren rör sig alltså ständigt mot grönare betesmarker för att säkra sin överlevnad, trots de faror som lurar på vägen.

Hur kan jag uppleva den stora gnuvandringen?

Vandringen sker medurs mellan Serengetis slätter i Tanzania och naturreservatet Masai Mara i Kenya, och sedan tillbaka igen – en sträcka på nästan 3 000 kilometer.

Serengeti och Masai Mara ingår i samma ekosystem, men djuren känner inte av landsgränserna, utan vandrar mot de platser där de kan hitta föda och vatten.

De vandrar ofta i flockar på tusentals djur, som följs åt under hela vandringen, men det är inte ovanligt att flockar avviker från den ”vanliga” rutten.

När kan jag uppleva de många djuren?

Den stora vandringen är en kontinuerlig process, som upprepas varje år. Det är alltså inte bara en årlig händelse, utan något du kan uppleva året runt på olika platser under djurens vandring.

Det är ett naturfenomen, och därför är det svårt att fastslå en tidpunkt för migrationen, den exakta rutten, och även när djuren är på de enskilda platserna. Därför kan guiden nedan vara till hjälp.

Gnuvandringen månad för månad

1) januari–mars: Kalvsäsong

kalvesaesong i Serengeti

Omkring januari månad befinner sig djurflockarna i den södra delen av nationalparken Serengeti och i naturreservatet Ngorongoro, bland annat omkring vårt läger – Ngorongoro Wild Camp.

Under den här årstiden är det kalvsäsong.

Under en period på två till tre veckor föds över en halv miljon gnukalvar. Det föds upp till 8 000 kalvar om dagen när kalvsäsongen når sin pik. De små gnukalvarna kommer snabbt upp på benen och blir därför också snabbt en del av flocken – så länge de inte blir offer för rovdjur som lejon och leoparder.

När vi närmar oss mars/slutet av mars, då gräset börjar ta slut och kalvarna har kommit till flocken, är det dags att bege sig vidare på jakt efter färsk föda.

2) april–juli: Vandring norrut

Bufflar migrerar

Flockarna beger sig nu långsamt norrut.

Mellan april och maj pågår en lång regnperiod i Tanzania, vilket gör att det kan vara svårt att följa migrationen på nära håll.

Från mitten av maj till juli kan du se flockarna på nära håll från vårt läger, Ikoma Wild Camp, som ligger mellan viltreservaten Ikorongo och Grumeti – en bit utanför den nordvästra delen av Serengeti. Här betar djuren ett tag i området innan de beger sig vidare.

3) juli–oktober: Att korsa Mara-floden

Djuren korsa Mara-floden

Från juli/augusti börjar djuren korsa Mara-floden, vilket har blivit en världsberömd händelse.

För att komma till Masai Mara i Kenya och det friska gräset måste flockarna korsa floden.

De som överlever blir kvar i Masai Mara ett tag, där de betar, innan de vänder tillbaka till Tanzania genom att ytterligare en gång korsa Mara-floden.

Det här är en av den stora migrationens höjdpunkter. I floderna lurar krokodiler, som är på jakt efter de många korsande bytesdjuren. Därför är flodkorsningen en dramatisk kamp för överlevnad.

Juli och augusti är en av de bästa tidpunkterna att se den farliga och spektakulära flodkorsningen, men då vandringen sker i etapper kan man se fenomenet ungefär fram till oktober.

4) november–december: Vandring söderut

migration i Ngorongoro

Efter att ha korsat floden tillbaka till Tanzania, börjar flockarna återigen att vandra söderut genom nationalparken Serengeti.

När vi närmar oss december/januari är flockarna tillbaka där de började, och kalvsäsongen börjar om på nytt.

Vill du uppleva vandringen?

Migrationen fraan safaribil

Det är inte utan anledning som både Kenya och Tanzania är två av Afrikas bästa safaridestinationer.

Oavsett när och var du har möjlighet att uppleva den stora migrationen är det en helt fantastisk upplevelse att se de stora djurflockarna samlas på en plats.

Vandringen upplevs bäst från en safaribil!

Kika på våra safarier i Tanzania och Kenya för att se vårt utbud av resor till nationalparken Serengeti och Masai Mara, där du kan uppleva vandringen.

Men kom ihåg: Migrationen är ett naturfenomen, och timing kan variera från år till år. Därför rekommenderar vi att du kontaktar våra resekonsulter, så att ni tillsammans kan hitta en resa som passar bäst för dig.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär