TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarDe bästa safariländerna i Afrika

De bästa safariländerna i Afrika

2017-09-26  |  uppdaterad: 2024-01-17
Visa alla inlägg

TourCompass safari-jeep kör på gruset i Tanzania

Afrika har riktigt många fantastiska safariländer. Vi har gjort en lista med fem tips på var du kan uppleva afrikansk safari i världsklass.

Hitta inspiration här för att komma fram till vilket safariland som är bäst för dig.

Tanzania: Populärt safariland med oändliga upplevelser

Lejon i Ngorongorokratern i Serengeti, Tanzania

Åk på safari i Tanzania och upplev hur Serengeti stjäl rampljuset med sina imponerande landskap och fascinerande djurupplevelser. Föreställ dig den ändlösa savannen flankerad av en himmel som aldrig tar slut. Och fler djur än du någonsin hade kunnat drömma om att få se. Allt detta på en gång!

Här har du goda chanser att se lejon, leoparder, elefanter, noshörningar och bufflar, som tillsammans kallas ”The Big Five”. Det är också i Serengeti som du kan uppleva en del av den stora migrationen, då upp till 2 miljoner gnuer, zebror och gaseller migrerar från Serengeti till Masai Mara i Kenya i sin sökan efter mat och vatten.

Tanzania fortsätter imponera i Ngorongorokratern, världens största intakta kaldera och en av de mest unika nationalparkerna i Afrika. Låt dig förtrollas av det enastående djurlivet och de sagolika omgivningarna, där varje ögonblick skulle kunna ha David Attenborough som presentatör.

Kan kombineras med: En avkopplande solsemester på undersköna Zanzibar utanför Tanzanias kust, eller gorillasafari i Uganda

Tanzania passar bland annat för dig som vill se imponerande landskap och fler djur än du någonsin hade kunnat drömma om: The Big Five, den stora migrationen, giraffer, flodhästar, zebror och alla de safaridjur som du drömmer om att uppleva. Klicka här för att läsa vår guide till Tanzanias väder och djurliv.

Kenya: Traditionellt och äventyrligt safariresmål

Gnuvandring på Marafloden i Kenya

En safari i Kenya bjuder på äventyrliga upplevelser i ett av Afrikas äldsta safariresmål.

Ett besök här är inte komplett utan ett besök i Masai Mara, den kenyanska delen av ekosystemet Serengeti som även finns i Tanzania. Här är safarin komprimerad till ett mycket mindre område, men djurupplevelserna är fortfarande lika imponerande, vilket gör Masai Mara till en unik och intensiv safariupplevelse.

Masai Mara är särskilt känt för gnuernas farofyllda migration över Marafloden. Detta dramatiska skådespel, då krokodilerna lurpassar i vattnet medan de väntar på att gnuer och zebror ska korsa över till den andra sidan, utspelar sig mellan juli och oktober. Det är något du bara måste uppleva!

Om du gärna vill ha en inblick i den lokala kulturen ska du unna dig själv ett besök i en massajby, där du kan träffa några av lokalinvånarna. Massajerna är ett stolt folk som håller hårt i traditionerna. De lever fortfarande som deras förfäder gjorde för över 400 år sedan. De mäter sitt välstånd i kor och fruar och lever bland annat av mjölk och kött från deras eget boskap.

Kan kombineras med: En härlig solsemester i Mombasa, en miljonstad som är en viktig och livlig hamnstad med kust mot Indiska oceanen, eller på läckra Zanzibar. Läs om skillnaderna mellan Zanzibar och Mombasa.

Kenya passar bland annat dig som vill åka på safari på ett av Afrikas äldsta safariresmål med safari i världsklass och en stor variation i djurlivet med bland annat The Big Five och den stora migrationen.

Sydafrika: Mångfaldiga upplevelser med många kombinationsmöjligheter

Giraff vid solnedgången i Kapama Private Game Reserve, Sydafrika

Om du aldrig har varit på safari förut är Sydafrika ett perfekt resmål eftersom det bjuder på så många kombinationsmöjligheter. Sydafrika är känt för att vara ett kulturellt och etniskt mångfaldigt land med influenser från bland annat Nederländerna, Kina och Indien. Sydafrika kallas faktiskt ofta för ”Regnbågsnationen”.

Sydafrikas dragplåster är utan tvekan Kruger nationalpark. Den enorma parken, som nästan är lika stor som Värmland, ger dig rik möjlighet att uppleva det bästa som Afrika har att erbjuda. Parken ligger i nordöstra Sydafrika och är hem åt inte mindre än 140 olika däggdjur (bland annat ”The Big Five”), mer än 500 fågelarter, 120 kräldjur och 2 000 olika växtarter.

Dessutom bjuder Sydafrika på mer lyxiga safariupplevelser i några av landets privata viltreservat såsom Kariega Game Reserve, som i övrigt är helt fritt från malaria, eller Kapama Private Game Reserve. Här får du en mer exklusiv safariupplevelse med all inclusive och övernattning i lyxiga omgivningar.

Sydafrika är också perfekt om du drömmer om att kombinera din safari med andra upplevelser. Här finns nämligen en stor mångfald i upplevelser och du kan bland annat se fram emot spännande storstadsupplevelser i Kapstaden, avslappning i vinlandet, vackra kuster längs Garden Route och mycket mer.

Kan kombineras med: Solsemester på härliga Mauritius, naturupplevelser vid Victoriafallen i Zambia eller safari i Botswana.

Sydafrika passar bland annat dig som gärna vill smaka på upplevelserna och ha mer än ”bara” safari. Sydafrika har verkligen något för alla smaker’.

Botswana: Orörd natur och massor av elefanter

Elefanter i Okavangodeltat i Botswana

I Botswana hittar du några av Afrikas mest orörda och minst besökta nationalparker. Här har regeringen lagt stora resurser på att bevara landets natur genom att begränsa antalet besökare som får lov att besöka landet. Därför räknas Botswana i dag som ett av Afrikas mest exklusiva safariländer, där du kan förvänta dig en mer intim safariupplevelse.

Stora delar av Botswana består av Kalahariöknen. Men i den nordvästra delen av Botswana ligger det frodiga Okavangodeltat som står med på UNESCOs världsarvslista tack vare dess unika ekosystem, som lockar till sig ett varierat och spännande djurliv. Okavangodeltat är faktiskt en av de bästa platserna om du vill uppleva elefanter i Afrika i torrperioden.

Öster om deltat ligger nationalparken Chobe, som är hem åt fler än 50 000 elefanter, bufflar, zebror, giraffer och leoparder. Genom nationalparken rinner Chobefloden där du kan uppleva krokodiler och flodhästar. Ge dig ut på en flodsafari där du kommer nära inpå djurlivet längs floden.

Kan kombineras med: Storstadssemester i Kapstaden eller upplevelser i vinlandet i Sydafrika, Victoriafallen på gränsen mellan Zambia och Zimbabwe eller en avkopplande solsemester på Mauritius vackra stränder.

Botswana passar bland annat dig som längtar efter spektakulär och orörd natur med ett spännande och rikt djurliv. Botswana är ett unikt, men dyrt safariresmål.

Uganda: Gorillor och Afrikas vackraste landskap

Bergsgorilla med unge i Bwindi, Uganda

Uganda är ett av Afrikas vackraste länder. Det är inte utan anledning som det kallas för ”Afrikas pärla”. Här hittar du frodig natur, som är rik på regnskog, floder och berg, samt ett fantastiskt djurliv.

Uganda är kanske mest känt för upplevelser som involverar primater. Till exempel kan du uppleva schimpanserna, som faktiskt är människans närmaste nu levande släkting, vid Kyambura Gorge. Det är en enorm upplevelse att se det intelligenta djuret i sin naturliga miljö.

Men den största anledningen att åka till Uganda är bergsgorillorna. I Bwindi Impenetrable Forest National Park lever cirka hälften av de fåtal hundra vilda gorillor som finns kvar i världen. Erfarna parkvakter tar med dig på vandring genom skogens täta rankor av klätterväxter i sökandet efter de utrotningshotade bergsgorillorna. Om du har tur kan du komma riktigt nära dem, vilket är en helt fantastisk upplevelse.

Kan kombineras med: Solsemester på exotiska Zanzibar.

Uganda passar bland annat dig som vill uppleva de vackra, vilda bergsgorillorna i Bwindi Impenetrable National Park samt spektakulär och frodig natur i ett av Afrikas vackraste länder.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär