TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarReseberättelse från Sri Lanka: Våra fem resmål för en solsemester på Sri Lanka

Reseberättelse från Sri Lanka: Våra fem resmål för en solsemester på Sri Lanka

2019-06-07
Visa alla inlägg

Sommaren 2018 besökte vår resekonsult Lea Sri lanka med sin familj, härunder sina barn på 3 respektive 17 år. Härunder kan du läsa hennes personliga rekommendationer till Sri Lankas olika resmål för en solsemester.

Negombo

Om du reser i mellansäsongen i december–april eller juli–augusti:

Du bör välja Negombo om du vill ha kort resväg till och från flygplatsen eller om du vill besöka huvudstaden Colombo, som ligger cirka 1 timmes bilväg därifrån. Den fantastiska resorten Jetwing Blue**** gränsar både till stranden och till en gata full av små butiker, restauranger och andra resorter. Det finns en inbyggd barnpool i den stora poolen och småbarnsföräldrar kan koppla av i de geniala loungestolarna, som är placerade mitt i barnpoolen. Där kan man njuta av en kall dryck medan barnen badar.

Stranden är tyvärr inte bland de bästa på Sri Lanka, men den är vacker och man kan äta lunch och middag med tårna i sanden. Vågorna kan tidvis vara höga och under lågsäsongen maj–november är det ofta så kraftiga vågor att man inte kan bada. Under denna period är Passikudah eller Trincomalee det bästa valet.

Hikkaduwa

Hikkaduwa är full av liv – här hittar du butiker, restauranger och resorter samt ett diskotek, som har öppet från september till april. Vi använder resorten Hikka Tranz by Cinnamon****, vars eleganta rum bjuder på en fantastisk terrass med havsutsikt och en liten loungesoffa. På stranden utanför finns ett husrev, där det simmar sköldpaddor hela dagen. Själv såg jag dem under lågsäsongen så jag undrar om de är där för det mesta? Tidigt på morgonen kommer de upp på stranden och då kan man verkligen uppleva dem på nära håll.

Revet innebär också att man är tvungen att gå ett par hundra meter till vänster om man vill bada från Hikkaduwastranden. Resorten har dock en liten vik till höger med en något mindre strand som är avskärmad från vågorna så att man faktiskt kan bada där året om!

Mirissa

Mirissa är total avkoppling och strandmys. Samtliga rum på Paradise Beach Club*** har havsutsikt och en trivsam terrass. Längs stranden finns det några små, lokala restauranger med små bord i sanden och ljuskedjor i palmerna som ger en härlig backpacker-stämning. Otroligt mysigt! I Mirissa har du 90 procents chans att få se blåvalar – själv såg jag cirka tjugo stycken på två timmar!  Observera att det är extremt höga vågor under lågsäsongen och valsafarin kan vare en kväljande upplevelse. Det lärde jag mig själv på det hårda sättet. Du har dock fortfarande stor chans att se valarna om du ändå bestämmer dig för att åka på valsafari under denna period, och personalen på båten lämnar ut gratis sjösjuketabletter.

Om du reser maj–september:

Passikudah

I Passikudah kan du luta dig tillbaka och njuta av den läckra resorten och den härliga paradisstranden, som består av en enda lång strand kantad av resorter. En solsemester i Passikudah innebär att man för det mesta uppehåller sig på resorten, The Calm Resort & Spa****, och njuter av strandlivet.  Man kan bland annat ta en promenad längs stranden och äta på Hotel Amethyst Resort, som har sin egen “huskrokodil” i floden vid resorten. Om man vill kan man också hitta några lokala restauranger i området, men man måste leta lite efter dem. Ta eventuellt en tuk-tuk och fråga en av lokalborna. Om du vill ha lite mer liv och fler restauranger och butiker bör du överväga Trincomalee under denna period i stället för Passikudah.

Trincomalee är vår nya stranddestination och en äkta pärla! Här kan du se fram emot lyx på resorten Trinco Blue by Cinnamon**** och en härlig, rustik backpacker-stämning på stranden och på gatorna runt resorten. Det kryllar av små restauranger med lokala rätter, färsk fisk, färska skaldjur, cocktails och nypressade juicer. Skäm bort dig själv med några eleganta sarier i all världens färger, res på en snorkeltur till Pigeon Island, delta i valsafari eller njut av livet på en av de bästa stränderna i hela Sri Lanka. I perioden mars–augusti är det valsäsong och om man har tur kan man se de stora blåvalarna från land. Havsforskare över hela världen har utsett “Swami Rock” till den bästa platsen i världen för att se valar från land.

Pigeon Island har utsetts till den bästa platsen att snorkla och dyka i Sri Lanka, och här kan man se korallrev, korallfiskar och svartfenade revhajar. Du kan dock förvänta många turister, vilket också har påverkat miljön eftersom många av korallerna har dött på grund av den omfattande turismen. Om du har dykcertifikat kan du ta dig ut till mer orörda delar av revet, där det också finns större revhajar!

Lea, TourCompass