TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarReseberättelse från Costa Rica: Populärt resemål med enastående naturupplevelser

Reseberättelse från Costa Rica: Populärt resemål med enastående naturupplevelser

2016-11-04
Visa alla inlägg

Drömmer du om att besöka Costa Rica? Nedan kan du läsa om vad Tom upplevde när han besökte Costa Rica i maj 2016.

djungel

Costa Rica är ett av våra mest populära resmål och det har jag inte svårt att förstå efter att jag själv har kommit tillbaka från en resa dit i maj 2016. Det lilla landet i Centralamerika bjuder på enorm variation: tropiska regnskogar, vita sandstränder, rykande vulkaner, fantastiskt djurliv, varma källor, spännande matkultur, äventyrsaktiviteter osv.

En resa till Costa Rica kommer att präglas av härliga naturupplevelser i de många nationalparkerna, som utgör hela 27% av landets totala yta. Runt huvudstaden San José finns ett antal vulkaner, varav majoriteten lyckligtvis inte är aktiva, men ibland händer det att någon av dem uppvisar livstecken.

krokodil

Under en resa till Costa Rica får man se landets varierande och färgrika djurliv. Även om regnskogarna är väldigt tätvuxna är man nästintill garanterad att uppleva djurlivet på nära håll. Det kan vara de karaktäristiska grodorna i gröna och röda nyanser, vrålapor, all världens fåglar som exempelvis den kända tukan, havssköldpaddor, delfiner, färggranna leguaner, krokodiler bland många fler. Lyckligtvis såg jag de flesta av djuren, men de stora kattdjuren som pumor och jaguarer såg jag dessvärre inte denna gång. Det är inte omöjligt att få se jaguaren, en vecka innan vi kom hade en grupp haft turen med sig enligt guiden på Mawamba Lodge. Jag såg beviset i form av en bild på mobilen.

Vita sandstränder, gröna palmer och turkosfärgat vatten

stranden

Utöver de gröna nationalparkerna kan Costa Rica bjuda på fantastiska stränder. De flesta stränderna ligger på Stillahavssidan, och det var här jag valde att avsluta resan, vid Playa Samara på Nicoya-halvön och därefter i nationalparken Manuel Antonio längre söderut. Det är en underbar vit sandstrand med gröna palmer och turkost vatten. De flesta stränderna ligger i små bukter, så vattnet är lugnt och barnvänligt.

Jag valde att köra runt själv i en hyrbil (fyrhjulsdriven). Det ångrar jag verkligen inte, eftersom jag inte var beroende av upphämtningstider och kunde själv bestämma när jag ville stanna och ta bilder. Det är fullt säkert att köra i Costa Rica. Vägarna är fina, undantaget i närheten av Monteverde, och bensinen är förhållandevis billig J GPS fungerar utmärkt och ingår i våra kör-själv semestrar.

En hållbar vistelse

Slutligen vill jag nämna vår samarbetspartner i Costa Rica. De är mycket professionella och har särskilt fokus på hållbarhet och ekoturism. Det betyder bland annat att de enbart samarbetar med hotell som har hållbarhet som en av deras prioriteringar. Vår samarbetspartner har precis fått pris för sitt arbete inom hållbar turism.

nationalpark

Costa Rica var en stor upplevelse och kan varmt rekommenderas, om man gillar vacker och varierad natur, spännande djurliv och skön avslappning på härliga stränder.

Tom, TourCompass