TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarReseberättelse från Vietnam: Organiserat kaos

Reseberättelse från Vietnam: Organiserat kaos

2019-08-15
Visa alla inlägg

I maj 2019 var vår kollega Sofia i Vietnam för första gången. En av sakerna som gjorde intryck på henne var trafiken. Läs hennes berättelse nedan.

Cykel i vietnam

Det första som fascinerede mig när vi kom till Vietnam var trafiken. Vi landade i Hanoi och skulle åka från flygplatsen till vårt hotell som låg i centrum av staden vid det gamla kvarteret.

Min första tanke var att vi kommer aldrig fram till vårt hotell i denna trafik, vilket kaos. Efter en stund upptäckte jag dock att det som för oss från Norden liknade ett enda stort kaos, faktiskt var ett organiserat kaos där alla faktiskt rörde sig framåt hela tiden även om ingen riktigt följde några trafikregler. I Vietnam gäller det bara att köra framåt i en lägre hastighet och släppa igenom varandra i en korsning eller i en rondell. Alla korsar vägen huller om buller och kommer hela ut på andra sidan.

När det gäller att köra om någon så ska man bara tuta för att berätta för den man ska köra om att man är där, man får gärna tuta flera gånger. Man använder inte sin tuta på bilen för att man är arg eller irriterad utan för att berätta att här kommer jag och kör förbi dig på utsidan så håll dig gärna till höger.

Vietnam, cykel

Till sist skulle vi även lära oss hur man själv korsar en väg gående. Vår guides kommentar var bara att du börjar gå långsamt också går du bara i samma tempo över vägen så kör alla bilar och scottrar bara runt dig. Jag tänkte okej jag kommer aldrig att gå över en väg det är livsfarligt. Efter att vi blev avsläppta på vårt hotell och skulle tillbringa eftermiddagen och kvällen på egen hand i denna storstad gick det snabbt upp för oss att vi skulle vara tvungna att gå över vägen för att komma till alla de bra restaurangerna och det gamla kvarteret som man bara måste se när man är i Hanoi. Vi gjorde som vår guide hade berättat att vi skulle göra även om mina hjärna kämpade emot, och det var helt otroligt, vi kom helskinnade över på andra sidan av gatan. Efter eld dopet blev man van vid att gå över en gata och till sist under vår resa gjorde vi det med lätthet precis som alla de lokala invånarna.

Sofia, TourCompass