TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarReseberättelse från Sydafrika: Kapstaden, Kruger nationalpark & Mauritius

Reseberättelse från Sydafrika: Kapstaden, Kruger nationalpark & Mauritius

2018-10-07
Visa alla inlägg

Under september 2018 åkte vår kollega Dennis på resa till Sydafrika och Mauritius. Läs vad han upplevde nedan:

mauritius

Storstadssemester i Kapstaden följt av safari i Kruger nationalpark och solsemester på Mauritius är verkligen den perfekta kombinationen av sightseeing, djurliv och avkoppling. Min partner Maria och jag hade turen att få uppleva Sydafrika på nära håll i september 2018 och jag kan lova att minnesvärda ögonblick väntar dig från första stund.

Kapstaden – många städer i en

Cape Town

Redan när man landar i Kapstaden visar sig landet från sin bästa sida och de omgivande bergen står i vacker kontrast till staden. Det kända Taffelberget reser sig upp över staden och bergssluttningarna ger en vacker bakgrund till en mångfasetterad stad. Kontrasterna stannar inte vid landskapet, för det blir snabbt tydligt att Sydafrika är ett land med stora skillnader mellan rika och fattiga. Bilturen till hotellet bjuder på utsikt till Khayelitsha, Sydafrikas största township, och skyskraporna som visar vilken fantastisk utveckling staden har genomgått de senaste 30 åren.

Under apartheid-tiden var staden uppdelad i olika distrikt och än i dag kan man fortfarande se de markanta skillnaderna mellan områdena i staden. Det färgglada Distrikt 6 väcker särskild uppmärksamhet.

Vi kunde njuta av en guidad promenad runt i staden där guiden, Manny, med inlevelse och känsla förmedlade historien genom flera årtionden med apartheid i Sydafrika. Vi avslutade med ett besök vid Kapstadens rådhus där Mandela höll sitt första tal som en fri man. En mycket givande upplevelse!

Vin, ost och Simpewe

Vin, ost og simpawe

Sydafrika, och särskilt den sydvästra delen, är känt för sitt vin och även om vi inte är några större vinentusiaster var vinlandet och området runt Stellenbosch ett måste på vår resa! Vi fick möjlighet att följa med på en heldagstur runt på tre olika vingårdar och på varje stopp fick vi smaka på vinerna tillsammans med ett brett urval av lokala ostar.

Höjdpunkten på den här resan var dock utan tvekan vår guide och chaufför Simpewe. Inte nog med att han kunde berätta så mycket om området och de platser vi besökte, han berättade dessutom med stolthet om sin familj och sitt land när vi ställde frågor. Det är för övrigt ett karaktärsdrag för alla de sydafrikaner vi har pratat med på vår resa.

Livsglädje och kärlek

Livsglädje och kärlek

Vi valde även att besöka Loving God Pre-school på vår resa – något som vi är väldigt glada över. Barnen var glada över att träffa oss och vi möttes av kramar, massor av leenden och glatt humör. Barnen vill gärna leka och det finns goda möjligheter att du får spela boll med alla barnen springandes hack i häl. De sjöng också sin nationalsång med stoltheten lysande i ögonen. Man är full av livsglädje, kärlek och lycka när man lämnar platsen. Barnen hänger på staketet när bilen kör iväg och man vill åka tillbaka direkt!

Öga mot öga med noshörningar i Kruger nationalpark

Öga mot öga med noshörningar i Kruger nationalpark

Vår resa bjöd också på safari i Kruger nationalpark och där var höjdpunkten tveklöst när vi fick sträcka på benen i sällskap med två vita noshörningar som betade 20–30 meter därifrån. Just överraskning och förväntning är två saker som mycket väl beskriver en safari, för du vet aldrig vad du kommer att uppleva. Men en sak är helt säker – du kommer hem med minnen för livet!

Avkoppling och solsemester på Mauritius

Avkoppling och solsemester på Mauritius

Med huvudena fyllda av intryck och minnen lämnade vi Sydafrika och åkte till otroligt vackra Mauritius. Det var dags att lägga upp benen och bara njuta av varandras sällskap och det finns det gott om tid till på ön mitt i Indiska oceanen. Det kan vara svårt att minnas alla detaljer från en lång semester och även om bilderna kan hjälpa så är tiden då man kan sitta helt ostörd under ett parasoll och minnas de enskilda stunderna guld värd. Vi ska tillbaka till Sydafrika och härliga Mauritius en dag, det är ett som är säkert!

Dennis, TourCompass