TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarReseberättelse från Kambodja: Kambodja är nu på vår topp 3-lista över de bästa resorna vi har haft

Reseberättelse från Kambodja: Kambodja är nu på vår topp 3-lista över de bästa resorna vi har haft

2023-02-26
Visa alla inlägg

Sommaren 2022 reste vår administrativa direktör, hans fru och deras två vuxna döttrar på vår resa ”Kambodjas höjdpunkter”, och det blev en resa de aldrig kommer att glömma. Här kan du läsa Claus reseskildring.

Det första vi möter vid ankomst är de fantastiska kambodjanerna. Från första sekund möter vi tillmötesgående, glada och gästfria människor. Om det är immigrationsmyndigheterna, personalen på flygplatsen eller vår guide – man märker med detsamma att man har kommit till ett buddhistiskt land, där vänlighet och glada leenden är djupt integrerade i kulturen.

Vi startar resan i Siem Reap. En riktigt mysig stad. Hotellet ligger centralt och vi kan gå till restauranger, kaféer, parker och kungapalatset.


En av resans absoluta höjdpunkter får vi redan dagen efter vår ankomst. Vi besöker tempelstaden Angkor, där höjdpunkten är Angkor Wat. Fantastiskt vackert och imponerande. Man kan inte låta bli att förundras över att detta komplex kunde byggas för omkring 1 000 år sedan. Helt enkelt enastående.

Dagen efter besöker vi ”den flytande staden” Kampong Khleang vid Tonle Sap-sjön. Här bor invånarna antingen i hus på 10 meter höga pålar eller på timmerflottar, så att de kan följa med sjöns vattenstånd i både regn- och torrperioder. Här finns både butiker, fiskhandlare, skola och läkare i en stad som har anpassat sig efter naturen – otroligt fascinerande.

Den sista dagen i Siem Reap tillbringade vi på egen hand och det fungerar bra. Då fick vi möjlighet att själva utforska staden och vi hittade många små, lokala butiker. Inga ”turistfällor” utan trivsamma små butiker, som bland annat säljer handtillverkade väskor och smycken till rimliga priser.


Nästa stopp på resan är Kratie, som ligger i den östra delen av Kambodja vid Mekongfloden. En biltur på 6–7 timmar, men vi njuter av åkturen och intrycken av Kambodjas frodiga och gröna landskap. I Kratie bor vi två nätter på den lilla ön Koh Trong i Mekongfloden. Man kan bo i staden Kratie, men Koh Trong absolut det roligaste valet. Vi cyklar runt ön och passerar risodlingar och plantager. Invånarna på ön har en vänlighet i särklass och överallt möter vi vänliga och leende lokalbor. Vi stoppar längs vägen för att plantera träd och delta i en lokal pomeloprovning. Besöket på den lokala matmarknaden i Kratie samt segelturen på Mekongfloden för att se de sällsynta Mekongdelfinerna var också något helt speciellt. För oss är Kratie ännu en höjdpunkt på resan.

Sista stopp på rundresan är Phnom Penh. Phnom Penh är i dag en asiatisk storstad i rasande utveckling. Moderna byggnader, tät trafik och många internationella restauranger. En stor kontrast till de övriga delarna av Kambodja – men fascinerande och spännande. Stadsrundturen och segelturen på Mekongfloden vid solnedgång är mysiga och spännande upplevelser.

Den absoluta höjdpunkten i Phnom Penh är dock besöket på S-21-museet och ”Dödens fält”. Ett besök som gör ett mycket stort intryck på oss. Här får man en ohygglig och samtidigt mycket lärorik inblick i de grymheter som de röda khmererna begick mot sina egna landsmän 1975–1979. S-21 var ett av cirka 170 säkerhetsfängelser som de röda khmererna etablerade för tortyr och mord under sin regim. S-21 var det största av dessa fängelser och mer än 18 000 människor torterades och mördades här. Endast åtta människor överlevde vistelsen i S-21 och vi fick möjlighet att möta två av dessa överlevande, som var på museet dagen då vi besökte det.

En otroligt stark och rörande upplevelse som vi aldrig kommer att glömma.

Vi avslutar semestern med strandsemester på ön Koh Rong. Ön ligger 5–6 timmars bilresa från Phnom Penh följt av en segeltur på 45 minuter till Koh Rong – men det är det värt. Koh Rong är en paradisö med palmer och kritvita stränder. Helt rätt plats om du bara vill koppla av på stranden och njuta av livet. Det är en perfekt avslutning på en mycket upplevelserik resa genom Kambodja.

Vi har rest en del efter det och i vår familj är vi eniga om att resan till Kambodja ligger på vår personliga topp 3-lista, och jag tror inte att det är sista gången vi har besökt Kambodja.

Jag kan därför varmt rekommendera Kambodja som ditt nästa resmål!

Med vänlig hälsning

Claus

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär