TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarReseberättelse från Tanzania: Jaktfeber i Serengeti

Reseberättelse från Tanzania: Jaktfeber i Serengeti

2023-12-29
Visa alla inlägg

En grupp lejonhonor och deras ungar ser efter något i fjärran

I maj 2023 besökte vår resespecialist Bianca återigen vackra Tanzania. Här hade hon turen att få uppleva en grupp lejon på jakt i Serengeti nationalpark. Läs hennes skildring av upplevelsen nedan. 

Vi är tidigt på väg till Serengeti med vår guide, Issa. Vi har redan hunnit se en lejonhona med sina ungar och får nu plötsligt syn på en större grupp med lejon (tre lejonhonor och fyra ungar) i det alltjämt höga stäppgräset.

Gruppen smyger långsamt närmare vår jeep, stryker sig mot den och korsar den lilla vägen till den andra sidan. Vår guide, Issa, ser två gnuer med en kalv längre bort och vänder instinktivt bilen för att följa efter lejongruppen. Han berättar för oss att lejonen har känt doften av gnuerna och är ”redo att jaga”.

Lejonhonor ser något i fjärran

Vi följer gruppen på lite avstånd och kan nu enkelt se gnuerna.

Sedan står vi stilla och håller spänt andan. Det är som att se en dokumentärfilm med jägare och byte tätt inpå varandra, och jag känner att jag helst vill ta det potentiella bytets parti. Lejonen smyger sig allt närmare och plötsligt rusar två av jägarna mot de tillsynes intet ont anande gnuerna med en otrolig fart!

Men gnuerna upptäcker dem och springer bokstavligen talat för sina liv.
I några få sekunder håller vi alla andan, sedan bryter vi tystnaden med ett litet jubel – gnuerna och den lilla kalven har klarat sig!

Jag sympatiserar självklart med de fullständigt utmattade lejonhonorna och deras ungar, men den här gången hade gnuerna tur.

Två lejonhonor sover i gräset

Vi kör vidare i det oändliga Serengeti med denna storartade och spännande upplevelse i minnet, bankande hjärtan och många foton och videofilmer rikare.

Hakuna matata!

Bianca, TourCompass