TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarReseberättelse från Sydafrika: Säkerhet i Kapstaden

Reseberättelse från Sydafrika: Säkerhet i Kapstaden

2024-02-04
Visa alla inlägg

I november 2023 besökte vår resespecialist, Cat, Kapstaden och som så många andra före henne hade hon funderat på om Kapstaden är en säker stad att besöka. Läs Cats reseskildring från hennes resa till Sydafrika nedan.

Cat står framför de färgglada husen i Bo-Kaap i Kapstaden

Det är enkelt att bli lite nervös när man pratar om Kapstaden. Det är en plats som ofta nämns i nyheterna och inte nödvändigtvis av positiva skäl. Men jag har nyligen återvänt hem efter fem dagar i denna storstad och kan ärligt säga att mina enda bekymmer var om jag skulle hinna bli solbrun och om jag skulle hinna prova på alla läckerheter i morgonbuffén.

Våra gäster frågar mig ofta hur säkert det är i Kapstaden och om det är okej att resa dit.

När man pratar om storstäder finns det alltid historier om kriminalitet och jag vill inte försköna Kapstaden genom att låtsas som om kriminalitet inte är något problem. Jag rekommenderar inte att man som besökare går runt ensam på kvällarna eller att man kör runt var som helst i staden. Du bör följa invånarnas råd och lyssna på vad de säger – här är det en stor fördel att vi samarbetar med lokalbor som känner staden väl.

Sightseeing i Kapstaden med en lokal invånare

Våra samarbetspartner har bott i Kapstaden hela livet och känner staden bättre än någon annan. När jag såg deras (väldigt!) vänliga ansikten på flygplatsen kände jag genast att jag var i goda händer. Under de utflykter vi gjorde, härunder en promenad runtom i staden samt en heldagsutflykt till Kapudden, kände jag hela tiden att jag fick uppleva den äkta Kapstaden samtidigt som jag aldrig kände mig otrygg. Vi fick även se baksidan av Kapstaden, platser med hemlösa och platser som vi visste var otrygga att besöka ensamma, till exempel kåkstäderna i utkanten av staden. Men det är viktigt att inte ignorera dessa platser. De är tätt förknippade med Kapstaden och Sydafrikas historia och man är tvungen att känna till en plats historia för att verkligen lära känna den.

Det är skönt att kunna åka på semester någonstans, men våra resor ger möjlighet till mer än bara avkoppling. De ger dig också möjlighet att lära, vilket framgick tydligt på vår stadspromenad med lokalbon Nigel, som själv har upplevt konsekvenserna av apartheid och tvångsförflyttning av människor. Det var en tankeväckande och viktig del av vår resa.

Jag fick också uppleva många andra sidor av Kapstaden.

Cat upplever Kapstaden

Aldrig i mitt liv har jag upplevt en stad som har så mycket att bjuda på: lokala matupplevelser i Bo-Kaap-området, utforskning av Afrikas sydvästligaste punkt, pingviner på Boulders Beach, vandring i soluppgången på Taffelberget, den skarpa lukten från fiskmarknaden och en utflykt med ”wine tram” till vingårdar i området. Det farligaste på min resa var nog att jag fick för mycket att dricka på vinprovningarna i vinlandet!

Vinresa i vinlandet Winelands

När det inte var något inplanerat tog jag en springtur längs Sea Point, vilket är kvarteret där vårt hotell, Cape Manor, ligger. Det är ett område med massor av liv och aktivitet, och så fort solen stod upp kände jag mig helt trygg med att springa ensam längs den vackra strandpromenaden ner till havet. Jag kände mig säker och var i gott sällskap med många lokalbor från området som färdades längs samma väg. När jag såg ut över havet med ljudet av vågorna omkring mig och njöt av solen i ansiktet visste jag att detta är helt rätt stad för mig.

Så mitt råd till alla som undrar om de ”törs” åka till Kapstaden är att helhjärtat kasta sig ut i det och uppleva denna spännande stad. Det finns ingen befolkning som är så vänlig och gästfri som de människor jag mötte i Kapstaden, och man tröttnar aldrig på områdets böljande kuststräckor, läckra restauranger, vackra utsikter och fascinerande historia.

Som vår vandringsguide, Peter, sade: ”Cape Town, we appreciate you.”

Cat, TourCompass