TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarReseberättelse från Costa Rica: Costa Rica med barn

Reseberättelse från Costa Rica: Costa Rica med barn

2015-12-20
Visa alla inlägg

Under 2015 åkte vår kollega Meike på en resa till Costa Rica. Nedan kan du läsa om hennes upplevelser.

fjäril

Costa Rica – ett litet land som ligger mellan Nicaragua och Panama – har under loppet av två veckor lyckas vinna mitt hjärta helt och hållet. Det ligger i Centralamerika mellan Karibien och Stilla havet. Jämfört med Tyskland är Costa Rica ungefär en sjundedel så stort, men dess lilla storlek kompenseras fullt ut av den oöverträffade skönhet som landskapet och djurlivet har att erbjuda. Costa Rica var ett av de första länder som började skydda sin natur och uppmuntra ”grön turism”. När jag är på semester gillar jag verkligen att lära känna ett nytt land och uppleva dess naturliga värld. Under min resa till Costa Rica hade jag hela tiden chansen att göra båda delarna.

Vi reste enskilt och körde genom landet i en offroad-bil. För den som gillar att slappna av lite mer när man reser från plats till plats är våra resor med planerade byten att rekommendera. Rutten är densamma. Det är inte svårt att köra genom Costa Rica, särskilt eftersom vi fick hyrbilen efter Tortuguero, vilket innebar att vi slapp börja resan genom att köra i huvudstaden.

apa

Tortuguero ligger i regnskogen på karibiska kusten. Den imponerande verkligen på oss och hade hela tiden spännande saker att erbjuda. Stugorna ligger mitt i regnskogen om är omgivna av laguner. Eftersom det är en viktig parningsplats för sköldpaddor är området skyddat och du kommer att träffa på färggrant och varierat djurliv både dag och natt. Vid slutet av första dagen hade vi redan sett fler djur än vi hade vågat hoppats se på två hela veckor. Det fanns vrålapor i träden överallt runtomkring oss, flockar med papegojor ovanför oss, två meter långa leguaner som eftertänksamt tog sig förbi oss, samt fjärilar stora som handflator som flög förbi oss från en karibisk blomma till en annan. Under en båtresa genom kanalerna fick vi lära oss mer om livet i regnskogen från expertguider.

Efter detta gröna paradis hyrde vi bilen och körde till Arenal-vulkanen. Förutom nationalparken runt vulkanen hittade vi också en liten park som man kunde besöka på egen hand. Aktiva resenärer kan utforska vulkanens sluttningar medan gäster som föredrar lite vila och avkoppling bara kan koppla av i de varma källorna.

Meike

Molnskogarna på Monteverde ser nästan magiska ut när dimman lägger sig på eftermiddagen och täcker träden. Vi åkte på linbaneutflykt för andra gången (efter Tortuguero) – min son kan inte få nog av det. Man får en sele och säkerhetsspännen, sedan åker man genom trädtopparna på en stålvajer. Vi kunde höra vrålaporna runtom oss vilket var en unik upplevelse. Det finns gott om möjligheter att njuta av naturen här – vi red, gick och åkte till och med ner ån på uppblåsbara däck. Vi hade några suveräna ögonblick på det lokala caféet där vi fick dricka äkta färskbryggt costaricanskt kaffe.

varan

Vi gick på en suverän promenad utan guide genom skogen längs vulkankällor på Rincón de la Vieja där vi fick se massor av djur och till och med såg en liten orm äta upp en groda.

Efter allt detta gick vi några dagar på stranden på Playa Samara och tittade på surfarna i vågorna. Beroende på hur stark strömmen är går det att simma på egen hand eller gå på långa promenader längs den breda stranden när vattnet ligger lågt. Det går också att hyra fyrhjulingar och utforska området, tillbringa dagen på något av de välkomnande caféerna, eller ligga i hotellpoolen och titta på vrålaporna, vilket går att göra på Hotel Belvedere.

Meike, TourCompass