TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarNär är det bäst att åka till Victoriafallen?

När är det bäst att åka till Victoriafallen?

2020-02-05
Visa alla inlägg

Regnbåge över Victoria Falls

Det spektakulära vattenfallet Victoriafallen är utan tvivel en imponerande syn.

Victoriafallen ligger på gränsen mellan Zambia och Zimbabwe, och är med en bredd på 1 700 meter och ett fall på hela 108 meter ett av världens största vattenfall. Hör det dånande bruset, upplev de enorma vattenstänken och imponeras över de enorma naturkrafterna.

Nedan kan du läsa mer om när det är bäst att åka till det dramatiska Victoriafallen.

Klimat

Det mäktiga Victoriafallen bjuder på enastående upplevelser året runt.

Men variationer i vädret påverkar bland annat temperaturer, vattenfallets styrka och sikten och därmed vad du kan uppleva. Därför är det en bra idé att vara uppmärksam på när det är bäst för dig att resa.

Klimatet vid Victoriafallen är subtropiskt och kännetecknas av att ha två huvudsakliga säsonger: en regnperiod och en torrperiod.

  • Regnperioden sträcker sig från mitten av november till mars
  • Torrperioden sträcker sig från april till mitten av november

Perioderna är relativt klart definierade i förhållande till temperaturer och nederbörd, men i gengäld är vattenfallets styrka förskjuten i förhållande till perioderna.

Månad VATTENFALLETS STYRKA
JAN Långsamt
FEB Vattenstyrkan ökar
MAR God
APR Perfekt
MAJ Högst
JUN Högst
JUL God
AUG Normalt
SEP Vatterstyrkan minskar
OKT Medium
NOV Långsamt
DEC Långsamt

Regnperiod

The Devils Pool

Regnperioden vid Victoriafallen sträcker sig från mitten av november till mars.

Det är den perioden på året då det faller mest regn, men paradoxalt nog är det också då vattenfallets styrka är som lägst.

I början av perioden påverkas vattenfallet av de föregående månadernas brist på regn och vattenfallets styrka är därför låg. När vattenståndet i Zambezifloden är låg är det upplagt att besöka Livingstone Island, där du kan stå på randen av vattenfallet och bada i den naturliga poolen ”Devil’s Pool”. Upplevelser som inte är möjliga när vattenståndet – och därmed vattenfallets styrka – är högre.

Regnperiodens ökade mängder nederbörd bidrar till att långsamt öka vattenståndet i Victoriafallen, och ju senare i perioden du besöker vattenfallet, desto kraftigare kommer dess styrka att vara. Ju mer regn som faller, desto mer vatten och mer styrka är det också i Victoriafallen.

När vattenfallets styrka är hög upplever du oavbruten fukt och dis, som konstant breder ut sig från det enorma vattenfallet. Diset från Victoriafallen bidrar också till att skapa de finaste färgrika regnbågarna, som ofta kan ses vid vattenfallet.

Även om det är regnperiod så regnar det inte hela tiden – men när himlen först öppnar sina slussar så är det oftast i form av kraftiga regnbyar eller åskväder. Dessutom är temperaturerna som allra högst i denna period och det kan bli väldigt varmt och fuktigt. Om du är intresserad av fåglar är regnperioden också den absolut bästa tidpunkten att besöka området på.

Torrperiod

Victoria Falls Zambia
Torrperioden vid Victoriafallen sträcker sig från april till mitten av november.

Denna period kännetecknas av i huvudsak torrt och soligt väder, och det regnar väldigt lite eller inte alls. Den beskedliga mängden regn betyder att vattenståndet i Victoriafallen sjunker vartefter månaderna går.

Om du besöker vattenfallet i början av torrperioden får du uppleva vattenfallet i full styrka, men ju längre in i torrperioden vi kommer, desto mindre styrka får vattenfallet.

Om torrperioden är torrare än normalt kan det vara ännu mindre vatten i Victoriafallen, men vattenfallet torkar aldrig ut helt. I de särskilt torra perioderna kan delar av det 1 700 meter breda vattenfallet dock torka ut. När detta sker är det som nämnt i gengäld möjligt att gå på några av de klippor, som vattenfallet annars tumlar över den resterande tiden av året. Det är en fantastisk upplevelse och det är inte många som kan säga att de har upplevt detta!

I de månader, då vattenfallets styrka är lägre, får du en riktigt bra sikt med mindre vattenstänk och dis, vilket ger några av de bästa förhållandena för att ta vackra och klara bilder.

Temperaturerna är mildare och luften klarare än i regnperioden, och i periodens svalaste månader, maj till augusti, kan nätterna kännas kalla.

Besök Victoriafallen på dessa resor:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär