TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarÄr Afrika ett land? Och andra missuppfattningar om Afrika

Är Afrika ett land? Och andra missuppfattningar om Afrika

2017-10-09
Visa alla inlägg

Det finns massor av missuppfattningar om Afrika – men ligger det något i dem?

Vi har valt ut tre av de vanligaste missuppfattningarna om Afrika, som du kan läsa mer om nedan.

Missuppfattning 1: Afrika är ett enda stort land

Bland alla missuppfattningar om Afrika är nog den här allra vanligast.

De flesta vet dock mycket väl att Afrika inte är ett stort land och att den afrikanska kontinenten är gigantisk. Den är faktiskt näst störst i världen.

Afrika består av 54 länder. Från Algeriet och Egypten i norr, Sierra Leone och Ghana i väst, Tanzania och Kenya i öst, Tchad och Kongo i Centralafrika till Sydafrika och Namibia i söder.

Även om det kan vara svårt att skilja dem åt, finns det stora olikheter mellan de 54 länderna.

  • Det finns över 2 000 språk och 3 000 olika folkslag i Afrika.
  • Varje land har sin egen flagga och nationalsång.
  • Om du planerar att besöka fler länder på din semester måste du tänka på att ta med dig olika valutor. Alla afrikanska länder har nämligen sina egna valutor.

True Size of Africa

Den afrikanska kontinenten täcker cirka 20 % av jordens landyta och har faktiskt större areal än USA, Kina, Europa, Japan och Indien har tillsammans – med en yta på 30.221.532 km2.

Visst är det galet?

Missuppfattning 2: Det är alltid varmt i Afrika

Namibia

Självklart finns det länder i Afrika där det är varmt året runt.

Men Afrika är mer än bara öknar och savanner. Afrikas natur består även av kuster, skogar och regnskogar, gräsmarker, berg och mycket mer.

Och de 54 länderna har olika årstider, precis som Sverige.

Den afrikanska kontinenten breder ut sig över flera klimatzoner.

  • I länderna omkring ekvatorn förekommer det inga större temperaturväxlingar under året. Men i norra och södra Afrika är temperaturerna mer varierande. I norra delen av kontinenten är skillnaden 8 grader mellan den högsta och lägsta temperaturen under året, medan temperaturen varierar med cirka 13 grader i kontinentens södra del.
  • Större delen av Afrika ligger i den tropiska klimatzonen, medan södra och norra Afrika ligger i ett subtropiskt klimat som till exempel Sydeuropa och stora delar av Australien.
  • Men det finns även platser i Afrika där det råder ett tempererat klimat precis som i vissa delar av Sverige. En av platserna med tempererat klimat är de östafrikanska bergen.

Därför kan man inte säga att det alltid är varmt i Afrika. Temperaturen beror bland annat på när du reser och till vilket land.

Missuppfattning 3: Man åker bara till Afrika för safari

Afrika förknippas ofta med safariresor. Även om safariturer i sig är fantastiska att uppleva, har Afrika mycket mer att erbjuda. Upplevelser som kan kombineras med safari.

Åk på solsemester

Zanzibar

Om du känner för att koppla av på en vit sandstrand bland palmer och azurblått hav är Afrika den perfekta destinationen.

Afrika har enorma kustområden, och erbjuder därmed massor av pittoreska stränder, spännande korallrev och kristallklart vatten. Öarna Zanzibar och Mauritius, eller kuststaden Mombasa i Kenya är några typiska exempel.

Oförglömliga naturupplevelser

Victoria Falls

Afrika har otaliga platser med helt unik natur.

I Namibia kan du uppleva förtrollande sanddyner och i Tanzania kan du bestiga världens högsta fristående berg, Kilimanjaro, med en höjd på 5 895 meter. Victoriafallen på gränsen mellan Zambia och Zimbabwe är ett vattenfall med en bredd på 1 700 meter och en höjd på 100 meter.

Och det är bara ett litet smakprov – Afrika är ett naturmekka

Upplev storstadens puls

Kapstaden skyline

I Afrika finns det massor av fascinerande och intensiva storstäder som har mycket att bjuda på.

Storstadspulsen kan du till exempel uppleva i Kapstaden, Sydafrikas provinshuvudstad. När dagen med kulturella upplevelser är förbi kan du avnjuta ett glas sydafrikanskt rödvin på en av Kapstadens många restauranger.

På en resa till Afrika kan du med andra ord få otroligt många olika upplevelser. Det är nästan bara fantasin som sätter gränser. Läs mer om våra olika resor till Afrika här.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär