TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarGuide till dricks i Asien

Guide till dricks i Asien

2018-06-20
Visa alla inlägg

Dricks baht

För de flesta av oss är det lite av en djungel att dricksa när vi är ute och reser.

När är det läge att dricksa?

Hur mycket och när ska man dricksa?

Generellt sett är det otroligt svårt att sätta fasta regler för dricks.

Dricks beror i hög grad på till vilket resmål du åker och vilken service du får.

Generellt finns det ingen etablerad drickskultur utanför vanliga turistområden i Asien och det förväntas därför inte att du dricksar. I vissa länder är det kutym att ge medan det i andra länder inte är så utbrett.

Kom ihåg att det ALLTID är frivilligt att ge dricks.

Nedan får du en dricksguide för utvalda destinationer i Asien.

Observera att guiden är vägledande och lokala standarder är baserade på gällande valutakurser (februari 2018).

Dricks i Vietnam

Det är populärt att lämna dricks i Vietnam, och det är helt upp till dig hur mycket du vill lämna. Dricksen ska gärna avspegla den service du får.

Överblick: Hur mycket ska jag ge i dricks?

 • Restauranger: De flesta restauranger lägger på 10 % i skatt och 5 % i serviceavgift på notan, men de pengarna går inte till serveringspersonalen. Om du vill kan du därför ge 5–10 % extra för god service. På lokala restauranger finns inga förväntningar på dricks men du kan eventuellt lägga lite småpengar.
 • Guider/chaufförer: Till guider på en dagstur ger man vanligtvis 5-10 amerikanska dollar per person (ca 115-230 dong) och chauffören 5-10 dollar (ca 45-115 dong) per person.
 • Taxichaufförer: Ingen dricks – men du kan avrunda uppåt.
 • Hotellpersonal: Städerskan förväntas få några dollar och piccolon 1–2 dollar (ca 20–45 dong) per rum.

Dricks på Sri Lanka

Sri Lanka är det populärt att ge dricks.

Beroende på servicenivå kan du själv bestämma hur mycket du vill ge. Det handlar alltså först och främst om hur du upplevt servicen.

Överblick: Hur mycket ska jag ge i dricks?

 • Restauranger: Lägg gärna 10 % av notan i dricks. Du väljer själv om barpersonalen ska få lite dricks.Här kan du ge 0,5–1 dollar (ca 100 rupee) för god service.
 • Guider/chaufförer: Är du riktigt nöjd med din guide är det snällt att ge ungefär 20 dollar per dag och per familj (ca 3000 rupee). Chauffören kan du ge 10 dollar per dag och per familj (ca 1500 Rupee).
 • Taxichaufförer: Det är trevligt att ge taxichaufförer dricks. Det är kutym att ge 1–3 dollar (ca 2–400 rupee) för en tre timmar lång tur eller 3–3,5 dollar (ca 500 rupee) för en dagstur.
 • Hotellpersonal: Normalt ges 1 dollar per väska (ca 150 rupee) till piccolon och 2 dollar per dag och familj (ca 300 rupee) till städerskan. Om du får en spabehandling är det sedvanligt att ge 10 % i dricks.

Dricks i Thailand

I Thailand förväntas det ofta att turister lämnar dricks – åtminstone på turisthotell och restauranger. Med det handlar också om nöjdhet, så lämna dricks om du är nöjd med servicen. De flesta thailändare tackar sällan nej till en liten gest.

Lägg aldrig bara 1 baht som dricks eftersom det är ett förnärmande litet belopp.

Överblick: Hur mycket ska jag ge i dricks?

 • Restauranger: På restauranger förväntas det att du lägger 10 % av notan om det inte redan ingår en serviceavgift. Ge pengarna direkt till serveringspersonalen. På lokala restauranger bör du lägga runt 1 dollar (ca 20–40 baht). Lägg mer dricks ju finare restaurangen är.I gatukök förväntas det däremot ingen dricks.
 • Guider/chaufförer: Beroende på hur nöjd du är kan du ge 3–9 dollar per person och dag (ca 100–300 baht) till guiden för en dagstur. Till chauffören kan du ge hälften så mycket.
 • Taxichaufförer: Ge dem växelpengar eller avrunda uppåt till ett jämnt belopp om du var nöjd med resan. När du åker tuk-tuk betalas priset på förhand och du behöver därför inte lämna dricks.
 • Hotellpersonal: Ge piccolon ungefär 1 dollar (ca 20–40 baht) för hjälp med bagage – beroende på servicenivå och antal väskor. Städerskor förväntar sig ingen dricks men lägg gärna runt 50–100 baht per dag i ett kuvert om du vill visa din tacksamhet.

Dricks i Indonesien/Bali

I Indonesien, däribland på Bali, är det populärt och brukligt att ge dricks.

Därför är det alltid bra att ha några småsedlar redo i fickan så att du kan tacka för hjälpen.

Överblick: Hur mycket ska jag ge i dricks?

 • Restauranger: På internationella restauranger kan du ge minst 1 dollar (ca 10–15.000 rupiah) per person, däremot förväntas ingen dricks på mindre, lokala restauranger.
 • Guider/chaufförer: Ge din guide 4 dollar (ca 50–55.000 rupiah) per person och dag. Chauffören kan du ge 2–3 dollar (ca 30.000 rupiah) per dag och person.
 • Taxichaufförer: Ge växelpengar eller 1 dollar (10–15.000 rupiah) till chauffören.
 • Hotellpersonal: Ge 1 dollar per väska till piccolorna (ca 10–15.000 rupiah) och städerskorna 2 dollar per dag och rum (ca 20–30.000 rupiah).

Dricks i Japan

Man ger generellt sett inte dricks i Japan.

Om du lämnar dricks på en restaurang kommer servitören förmodligen att springa efter dig för att ge dig pengarna tillbaka.

Däremot är det mycket vanligt att ge bort små gåvor som är vackert inslagna. Du kan till exempel ge din guide eller städerska en liten, symbolisk gåva exempelvis en liten kaka eller japanskt godis. Kom dock ihåg att det är symboliken i gåvan och inte gåvans storlek som är viktigast.

Överblick: Hur mycket ska jag ge i dricks?

 • Restauranger: Inget – du får tillbaka det.
 • Guider/chaufförer: Det finns några få undantag till dricks i Japan. Du kan ge din guide några dollar (ca 220–230 yen) som tack, men det är inget som förväntas.
 • Taxichaufförer: Inget.
 • Hotellpersonal: Hotellpersonal tackar nej till dricks.

Dricks i Kambodja

Dricks är vanligt i Kambodja.

Den normala drickssumman ligger på ungefär 2 dollar (ca 8 riel).

De tar inte illa upp om du går utan att lämna dricks om servicen till exempel inte var på topp.

Överblick: Hur mycket ska jag ge i dricks?

 • Restauranger: På restauranger är en serviceavgift vanligtvis medräknad så där är det inte nödvändigt att lägga dricks. På lokala restauranger förväntas inte dricks men lägg gärna på 5% på notan för god service och 10 % för fantastisk service.
 • Guider/chaufförer: Ge din guide 5–10 dollar per dag och person (ca 20–40 riel) och 2–5 dollar (ca 10–20 riel) till chauffören per dag och person.
 • Taxichaufförer: Runda upp eller ge 1 dollar (ca 4 riel).
 • Hotellpersonal: Ge 1–2 dollar (ca 4–8 riel) per dag eller väska, beroende på personalens arbetsområde.

Dricks på Maldiverna

Du förväntas inte lämna dricks på Maldiverna. Men lite uppskattning för bra service är väldigt uppskattat. Du ska dock inte känna dig tvingad. Servicen du får blir inte sämre om du inte dricksar.

Dessutom läggs en serviceavgift på 10 % på allt du köper – allt från mat och dryck till utflykter.

Valutan på Maldiverna heter maldiviska rufiyah, men det räcker med amerikanska dollar och ditt kreditkort.

Översikt: Hur mycket ska jag ge i dricks?

 • Restauranger: Som sagt kommer du alltid att betala en serviceavgift på 10 %. På resorten betalar du inte notan förrän på avresedagen och här kan du välja att ge dricks till en gemensam kassa.Om du åker till Male för att äta kan du, om du vill, ge småpengar eller avrunda uppåt när du betalar.
 • Utflyktsguider: Generellt sett är det inte så vanligt att ge dricks till din utflyktsguide.Om du anser att du har fått exceptionellt bra service kan du ge guiden $10 dollar per person.
 • Taxichaufförer: På Maldiverna är taxibilarna utbytta mot båtar. Det finns privatägda och statligt ägda båtar som kör mellan Maldivernas olika öar. Om du har fått bra service på en privatägd båt kan du dricksa mellan $5 och10 dollar som tack.Det är inte så vanligt att ge dricks vid speedbåtstransfer.
 • Hotellpersonal: Det är uppskattat att ge piccolon $1–2 per väska. Utöver denna gest kan du ge städerskan $2 dollar per dag – och om du vill ge andra anställda vid hotellet dricks kan du göra det vid utcheckningen. Drickspengarna läggs i en gemensam kassa som alla medarbetare får del av.

Dricks i Kina

I Kina förväntas generellt inte någon dricks. Det håller dock på att bli standard att ge mindre belopp till piccolos på hotell och restauranger för västerlänningar.

Överblick: Hur mycket ska jag ge i dricks?

 • Restauranger: På små restauranger är det inte vanligt att ge dricks men på restauranger i storstäderna kan du, om du är nöjd, lägga lite växelpengar 1–5 dollar (ca 7–35 yuan).
 • Guider/chaufförer: Det blir allt vanligare att ge dricks till guider och chaufförer. Beroende på servicen kan du ge 5–10 dollar (ca 35–70 yuan) per person och dag till guiden. Ge chauffören hälften så mycket som guiden – och gärna direkt till personen.
 • Taxichaufförer: Det är upp till dig om taxichauffören ska få dricks eller inte. Om du har fått god service kan du lite växelpengar eller 1–2 dollar (ca 7–15 yuan).
 • Hotellpersonal: Det är inte vanligt att ge dricks till städerskor i Kina men om du vill visa din tacksamhet kan du ge ca 2 dollar per dag (ca 10–15 yuan). Piccolon blir glad om hen får lite dricks för att bära väskorna till rummet. Ge hen 1–2 dollar (ca 7–15 yuan) per rum.

Dricks i Laos

Drick är inte särskilt utbrett i Laos. Undantag är platser som besöks av många turister och du kan alltid visa tacksamhet för ett väl utfört arbete om du vill.

Överblick: Hur mycket ska jag ge i dricks?

 • Restauranger: På restauranger ingår det ofta en serviceavgift men lägg gärna 10 % i dricks om du har fått bra service. På lokala restauranger förväntas ingen dricks.
 • Guider/chaufförer: Att ge dricks till guiden ses som en trevlig gest. Ge 5–10 dollar (ca 40–80 kip) till guiden per person och 3–5 dollar (ca 25–40 kip) per person till chauffören för en heldagstur.
 • Taxichaufförer: Taxichaufförer får inte dricks eftersom priset för resan bestäms innan ni åker.
 • Hotellpersonal: Vanligtvis får inte hotellpersonalen i Laos dricks men ge gärna en slant om personalen hjälper dig. Till piccolon och städerskan kan du ge 1 dollar (ca 8–10 kip) per dag om du vill visa din tacksamhet.

Känns det fortfarande svårt?

Riktlinjer och standarder för var och när man ger dricks ändras hela tiden i takt med hur kulturella normer och inkomster förändras på våra resmål.

Om du är osäker ska du följa din magkänsla, runda upp priset eller fråga vad som är standard där du är. Du är också varmt välkommen att kontakta våra resekonsulter med dina frågor.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär