TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER

Djur i Costa Rica

2018-02-22
Visa alla inlägg

Tukan

Apor, tapirer, havssköldpaddor, sengångare och tukaner. Detta är bara några av de djur du kan uppleva på en resa till det centralamerikanska landet Costa Rica.

Costa Rica utgör hem för mer än 500 000 växt- och djurarter.

Costa Rica har ett mycket mångsidigt djur- och växtliv. Landet ligger faktiskt bland topp 20 av länder med störst biologisk mångfald.

Kort sagt: Costa Rica är ett himmelrike för natur- och djurälskare.

Läs mer här där vi berättar mer om 7 djur du kan uppleva i detta vackra land.

7 djur du kan uppleva i Costa Rica

Den gröna havssköldpaddan

Den gröna havssköldpaddan

Du kan uppleva flera olika arter av fantastiska havssköldpaddor i Costa Rica, bland annat den gröna havssköldpaddan, också känd som soppsköldpaddan.

Den gröna havssköldpaddan är med sina 160–230 kg och sin 1–1,5 meter långa sköldkropp den näst största havssköldpaddan.

Den enorma havssköldpaddan lever främst på tång och andra gröna växter men äter också bland annat maneter. Sköldpaddans namn kommer sannolikt från det den äter. Sköldpaddans brosk och fett är nämligen grönt på grund av dess växtbaserade kost.

Den gröna havssköldpaddan är dessutom oerhört viktig för vårt ekosystem. Den håller nämligen nere havsväxterna, vilket förhindrar att fotosyntesen förstörs på grund av partiklar. Därmed hjälper havssköldpaddan till att hålla planeten frisk.

Man kan se den gröna havssköldpaddan mellan juli och oktober och det är en fantastisk syn att se de enorma djuren röra sig smidigt genom vattnet.

Kan ses i: Tortuguero Nationalpark.

Tapiren

Tapir

Tapiren är med sin vikt på upp till 300 kg och längd på upp till 2 meter det största infödda centralamerikanska däggdjuret.

Det som kännetecknar tapiren är den långa, snabelliknande överläppen som gör det lättare för djuret att komma åt sin föda.

Tapiren lever främst av frukt, kvistar, blad och gräs och kan ofta ses i närheten av bäckar och liknande områden. De är även bra på att simma.

Många andra djur lever i flock men så är det inte för tapiren. Tapiren är en ensamvarg och kan leva upp till 25–30 år.

Kan ses i: Tortuguero Nationalpark och Monteverde Nationalpark.

Den vithövdade kapucinapan

Apor

När du möter den vithövdade kapucinapan är det högst sannolikt mer än en. Aparten lever nämligen i flock och en sådan flock kan bestå av upp till 30 apor.

Och apan är en överlevare. Den kan bli upp till 54 år gammal.

Dessutom är apan ytterst intelligent. Den äter allt den kan lägga vantarna på – frukt, blommor, insekter, ägg och annat. Den är allätare och lyckas att få tag på det mesta med hjälp av sin list. Håll därför koll på din medhavda matsäck eftersom den vithövdade apan inte är rädd av sig.

Apan är runt 50 cm och är ett av de djur i Costa Rica som är lättast att få uppleva på nära håll.

Kan ses i: Manuel Antonio Nationalpark.

Sengångaren

Sengångaren

Högt uppe i träden bor sengångaren.

Det på många sätt charmiga djuret sover upp till 18 timmar per dygn, äter blad och går bara från ner från träden en gång i veckan för att uträtta sina behov.

Varannan eller var tredje dag hittar sengångaren ett nytt träd och därmed ett nytt lager av löv.

Sengångaren rör sig otroligt långsamt. Och den är tvungen till det på grund av sin kost som bland annat ger sengångaren en låg kroppstemperatur. De näringsfattiga bladen gör alltså att sengångaren inte kan göra annat än att vara långsam.

Om du vill se en sengångare finns de sannolikt i trädtopparna hängande upp och ner som en fladdermus.

Kan ses i: Tortuguero Nationalpark och Manuel Antonio Nationalpark.

Tukanen

Tukanen

En fågel du sannolikt kommer att få se på din Costa Rica-resa är tukanen.

Fågeln är lätt att känna igen på grund av dess stora, färgglada näbb.

För att få syn på den fantastiska fågeln är det bra att titta upp. Du kan nämligen lättast få syn på tukanen på höjden när den flyger mellan trädtopparna.

Tukanen lever mest av frukt men ibland äter den fågelägg och annan animalisk föda.

Förutom den karakteristiska, nästan ihåliga näbben kännetecknas tukanen av sin kompakta kropp. Fågelarten är mellan 30 och 60 cm stor och hjälper, precis som havssköldpaddan, naturen med att sprida fröna från frukterna den äter.

Kan ses i: Manuel Antonio Nationalpark, Arenal Vulcano Nationalpark och La Fortuna.

Den röda aran

Den röda aran

I Costa Rica finns 16 av de cirka 350 papegojarter som finns i världen. Och en av de vackraste är den röda aran. Fågelns fotogeniska röda nyanser gör aran till en fantastisk syn.

Man kan se aran under sena eftermiddagar då den sitter i trädtopparna med sin partner. Papegojor, och särskilt den röda aran, är kända för att vara trogna mot sin partner hela livet.

Aran kan bli upp emot 60 år gammal och är ytterst pratglad.

Den röda aran lever av nötter, frukt, frön och blommor, men den smälter maten och hjälper därför inte naturen på samma sätt som tukanen och de flesta andra fågelarterna.

Arans näbb hjälper den att hålla balansen när den går på trädgrenar och tungan är stark nog för att exempelvis få ut fruktköttet ur frukterna.

Kan ses i: Manuel Antonio Nationalpark.

Den rödögda bladgrodan

Den rödögda bladgrodan

Den rödögda grodan är svår att få syn på mitt i regnskogens grönska. Men så fort den öppnar ögonen är den omöjlig att missa. De röda ögonen står i stark kontrast till skogens grönska.

Förutom att vara grodans kännetecken är fungerar de röda ögonen som en försvarsmekanism. De röda ögonen kan nämligen hjälpa grodan om den blir hotad eftersom motståndaren skrämmas av de unika ögonen.

Grodan är aktiv under natten och äter andra nattaktiva smådjur och insekter, malar och syrsor. På dagen sover grodan på magen under regnskogens blad.

Den manliga, rödögda grodan väntar på sin partner. När de har hittat varandra och ska hitta en plats att lägga ägg på bär hongrodan runt sin partner i deras eftersökning. På vägen kan de möta en annan hanne som kan följa med och också befrukta äggen.

Kan ses i: Tortguero Nationalpark och Arenal Volcano Nationalpark.

Vill du uppleva Costa Ricas djurliv?

Costa Rica är ett mekka när det kommer till fantastiska djurupplevelser och vacker natur.

Om du känner dig fascinerad av det fantastiska djurlivet så kan du se vilken Costa Rica-resa som passar dina önskemål.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär