TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarBwindi Impenetrable nationalpark i Uganda

Bwindi Impenetrable nationalpark i Uganda

2024-03-17
Visa alla inlägg

Två gorillor ser rakt in i kameran i Bwindi Impenetrable nationalpark i Uganda.

Se fram emot en resa till Uganda, där du kan uppleva storslagna Bwindi Impenetrable nationalpark, en dold skatt som ligger i den sydvästra delen av landet.

Nationalparken är ett paradis för natur- och djurentusiaster. Här möts slättlandskap och bergsskogar i ett drygt 32 000 hektar stort område, som är känt för sin rika mångfald av träd, fåglar och fjärilar. Ett av de mest oförglömliga ögonblicken du kan få i Bwindi är mötet med bergsgorillan, en hotad art som lever här i den vackra skogen.

Historien om Bwindi Impenetrable nationalpark

Bwindi Impenetrable nationalpark sedd ovanifrån

Bwindi Impenetrable nationalpark har funnits i över 25 000 år, men 1964 gjordes parken officiellt om till nationalpark. Parkens syfte blev då att skydda gorillorna och annat djurliv i parken, samtidigt parken skulle utvidgas till den storlek som den har i dag.

Skogen är en afromontan låglandsskog. Denna skogstyp finns i områden där lågland och bergsskog möts, vilket gör Bwindi till ett av de få stora områdena i Östafrika där detta fenomen förekommer. Dessa skogar är kända för att vara särskilt känsliga för klimatförändringar, vilket innebär att deras utbredning och biologiska mångfald kan variera väsentligt över tid. Den täta vegetationen i Bwindi består av bland annat klätterväxter och buskar och har gett parken dess namn, ”Impenetrable”, vilket betyder ogenomtränglig.

Den biologiska mångfalden, det höga antalet hotade gorillor samt de många fjärils- och fågelarterna gjorde att parken 1994 togs med på UNESCOs världsarvslista.

Upplev gorillor på nära håll

Porträtt av gorilla i Bwindi Impenetrable nationalpark i Uganda.

Ditt besök i Bwindi Impenetrable nationalpark bjuder på en chans att möta gorillorna ansikte mot ansikte på gorillasafari.

Det finns knappt 800 vilda bergsgorillor kvar i världen, varav drygt hälften av dem i Bwindi.

Vägledd av erfarna guider från Uganda Wildlife Authority ger du dig ut på safari genom skogens utmanande terräng. Ett äkta äventyr som kan ta allt från 45 minuter till 6 timmar innan du står ansikte mot ansikte med dessa magiska skapelser.
När du får kontakt med en gorillafamilj har du upp till en timme på dig att iaktta de majestätiska djuren.

Gorillasafari är en otroligt eftertraktad aktivitet och för att se gorillorna måste du ha ett tillstånd, som ställs ut av Uganda Wildlife Authority (UWA). Myndigheten ställer bara ut ett fåtal tillstånd varje dag, vilket säkerställer att gorillorna inte blir störda av alltför många besökare. Detta innebär också att du får en mer intim upplevelse med de vilda djuren.

Du kan också uppleva …

Saffransvävare i Bwindi i Uganda

Den största anledningen till att åka till Bwindi är för att besöka bergsgorillorna. Men det är inte det enda som väntar dig på din resa.

Om du vill uppleva andra djur än gorillor är Bwindi Impenetrable nationalpark också något för dig. Av alla djuren i parken är bergsgorillan tveklöst det mest kända, men du kan också ha turen att få se några av de tio andra primaterna i parken, till exempel schimpanser, blåapor och anubisbabianer. Trots att parken har väldigt få våtområden så bjuder den ändå på bland annat cirka 350 fågelarter och mer än 200 fjärilsarter.

När är det bäst att besöka Bwindi?

Blåapa sitter i ett träd i Bwindi i Uganda.

Du kan besöka Bwindi Impenetrable nationalpark året runt.

Tack vare Ugandas läge vid ekvatorn är temperaturerna relativt stabila året runt. I gengäld får nationalparken mycket regn.

Det mesta av regnet faller dock vanligtvis i Ugandas regnperioder mellan mars och maj och återigen mellan september och november. Mars till maj kommer det oftast korta skurar, medan det i september till november kan regna i flera timmar.

I regnperioderna kan stigarna och terrängen vara leriga, vilket gör det svårare att ta sig fram. Om du besöker parken i torrperioderna från juni till mitten av september eller från december till februari är stigarna torrare och gorillorna enklare att hitta.

Se vår resa till Uganda här:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär